У селі Оболоння, що на Коропщині Чернігівської області, скромна територія біля клубу прикрасилась яскравим куточком відпочинку. Око милують не лише лавочки, оригінальні клумби, а й пальми, грибочки та лебідь, чию спину прикрашають квіти... Автор і виконавець всієї цієї краси один — Валентина ЧУСЬ — директор клубу, викладач музики у місцевій школі, а ще — затятий рибалка, різьбяр і майстриня на всі руки.

Пані Валентина.

Пані Валентина з онуками.

Оселя пані Валентини також наповнена безліччю дивовижних речей, від воріт, біля яких на дереві причаївся Змій, до кімнат, прикрашених виробами господині: тут і ложки, і вирізьблені картини, і шкатулка з мотивами казок — усього не перелічити.
Ідеї для своїх виробів Валентина Чусь запозичує здебільшого з Інтернету. Пластикові пляшки збирає по берегах Десни під час риболовлі — тобто вона ще й такий собі «санітар» довкілля. Ну а потім із паяльником, спеціальними різцями, гострим ножем та лобзиком в руках, за допомогою фрезерних верстатів (жінка й на них спокійно працює) створює те, чого не побачиш ніде, крім її господи.
Окрім Змія у дворі ростуть пластикові конвалії, відпочиває крокодил із автомобільних шин, біля паркану примостився домовичок, а під кашпо, для яких використані плафони від люстри, відпочиває їжачок. Пагорб погреба в її дворі — це велетенська клумба з безліччю квітів, стилізована під корзину. Пані Валентина сама сплела її з лози. На берегах Десни росте доволі верб, тож поки риба спіймається на гачок, дивись, уже й оберемок гілок нарізаний для роботи...
На веранді я побачила симпатичний стільчик — спробувала підняти, щоб роздивитися, та де там... Виявилося, що стільчик зроблений із пенька старезної сливи, який пані Валентина довго корчувала в саду. Викорчувала, поміркувала, почистила, підшліфувала, покрила лаком, прикріпила зверху сидіння — і... Той старий пеньок і не мріяв про таке довге життя.
На день народження своїй талановитій тещі зять подарував набір професійних різців (бо раніше працювала саморобними). Вона вирізає на дереві чудові картини, виготовляє з дерева рамки для фотографій та картин. А ще ґанок прикрасила ажурною різьбою.
Додам, що й город, усяка садовина, кури, кабанчик у хліві та автомобіль — усе це також потребує часу і вправних рук. І з усім Валентина Чусь вправляється навдивовижу добре — всюди порядок і краса. Мені здалося, що у цієї жінки кожна хвилина заповнена якоюсь справою. Каже: нині стільки всього викликає її захоплення, що ніколи й спати!

Інеса ФТОМОВА, журналіст.
Фото автора.