У дніпропетровському виставковому залі Меморіального будинку-музею Дмитра Яворницького 20 лютого відкриється виставка «Кобзар: феномен української культури». Унікальні експонати з фондів історичного музею нагадають про витоки творчості Тараса Шевченка.
На думку організаторів заходу, кобзарство — це унікальне явище світової культури, коріння якого сягає глибини віків. Воно стало невід’ємною частиною української історії, на його творчій платформі у XІX столітті виросло багато видатних художників, серед них — Шевченко.
Кобзи та бандури XІX — початку XX століття, старовинні бубон і цимбали, іграшки-свистунці дають змогу зануритися у світ народної музичної культури, яка з дитинства оточувала автора «Катерини».
— Завдяки творчому сприйняттю Тараса ця культура увійшла до скарбниці світової літератури, — зазначив старший науковий співробітник будинку-музею Віктор Єкшов. — Багато із представлених речей були зібрані засновником і першим директором музею Дмитром Яворницьким.
На виставці можна буде побачити одяг, світлини, нотні записи, статуетки бандуристів минулого століття. Відвідувачі побачать і прижиттєві видання «Кобзаря», ліногравюри за мотивами творів Шевченка. Серед унікальних експонатів виставки — символічна картина «Козак Мамай» XІX століття.