У  вишах підбивають перші підсумки вступної кампанії. У Національному педагогічному університеті імені М. П. Драгоманова (на знімку) рекомендації до зарахування на місця державного замовлення отримала майже тисяча абітурієнтів. Загалом, за даними МОН, у масштабах країни на бюджетні місця зарахують майже 61 тисячу вступників. «Обсяги держзамовлення цього року у нас скоротилися десь утричі порівняно з 2016-м», — розповідає ректор університету Віктор Андрущенко. Це спричинено передовсім демографічним чинником — зменшенням кількості випускників у цьому навчальному році.

 

 

З огляду на нову систему розподілу держзамовлення за підсумками вступної кампанії кількість бюджетних місць на окремі спеціальності могла збільшитися або зменшитися порівняно з планованою. «Зокрема, у нашому університеті десь на 20 відсотків додали держзамовлення на підготовку фахівців за напрямом правознавство», — уточнює декан факультету політології та права Богдан Андрусишин. Ми готуємо майбутніх юристів з правом викладання у ВНЗ.


Як відомо, електронні списки рекомендованих до зарахування на місця державного замовлення були оприлюднені 1 серпня з більш як шестигодинним запізненням. У МОН це пояснили необхідністю перевірити коректність застосування сільського коефіцієнта, який надавав кілька додаткових балів дітям із глибинки. Для цього вони мали закінчити сільську школу поточного року і завантажити в свій електронний кабінет довідку про реєстрацію у селі або селищі (за винятком селищ міського типу). В процесі перевірки даних у МОН та ДП «Інфоресурс» з’ясували, що на його застосування чомусь претендували окремі вступники, які закінчили міські школи у столиці та кількох обласних центрах. Кілька листів з роз’ясненням МОН надіслало вишам уже у розпал вступної кампанії — каже відповідальний секретар приймальної комісії університету Тарас Олефіренко. І рекомендувало вступникам, які матимуть сумніви у справедливості застосування згаданого коефіцієнта, звертатися до приймальних комісій або до МОН та ДП «Інфоресурс».


— Ми не бачимо особливих складнощів у застосуванні цього коефіцієнта і не проти його застосування. Проте хочемо побажати не міняти правила гри щорічно і тим більше не з’ясовувати всі нюанси після старту вступної кампанії, щоб не завдавати зайвих хвилювань вступникам і їхнім батькам. Чому б не виписати оптимальні умови прийому до вишів на п’ять років? — пропонує ректор університету Віктор Андрущенко (на знімку).

 


Ще одним спільним побажанням від вступників та приймальних комісій є прохання посилити сервери ЄДЕБО та налагодити чітку й безперебійну роботу системи електронного вступу. 


Тим часом період хвилювань — вже позаду. Вступники мають виконати вимоги до зарахування (тобто підвезти до приймальних комісії оригінали своїх документів) до 12 години дня 5 серпня. Зарахування на бюджетні місця має відбутися не пізніше 12 години  7 серпня. Як запевнили у МОН, невикористані місця державного замовлення нададуть пільговим категоріям вступників.


Переведення на вакантні місця державного та регіонального замовлення відбуватиметься до 18 серпня.


Фото Олександра КЛИМЕНКА.