У середу в Макіївці поховали гірників, які загинули 17 лютого під час аварії на шахті «Північна» державного підприємства «Макіїввугілля». Як повідомлялося, внаслідок вибуху метаноповітряної суміші на глибині 815 метрів смертельно травмовані сім робітників. Найстаршому з них виповнився 41 рік, наймолодшому — 25. Організацією поховання займалося вугільне об’єднання: кожна із шахт узяла під опіку одну з родин загиблих. У місті оголосили день жалоби: були скасовані розважальні заходи, приспущені державні прапори із чорними стрічками.

Наступного після похорону дня члени урядової комісії з розслідування причин аварії зустрічаються з родинами загиблих, щоб визначити розмір необхідної допомоги. Голова обласної державної адміністрації Андрій Шишацький пообіцяв, що регіональна влада не залишить людей наодинці з бідою та допоможе вирішити соціальні питання. За законом, кожна родина отримає п’ятирічний заробіток втраченого годувальника та щомісячні виплати. За оперативною інформацією Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань, загальна сума одноразової допомоги родичам загиблих на шахті становитиме понад 2,8 мільйона гривень. Фонд також відшкодує витрати на поховання.

Кількість потерпілих внаслідок аварії, госпіталізованих до медичних закладів області, зросла до 12 осіб. Більшість із них — восьмеро — проходять курс лікування в обласній лікарні професійних захворювань. Ще троє перебувають в опіковому відділенні Інституту невідкладної та відновної хірургії. Їхній стан задовільний, а площа ураження становить від 6 до 12 відсотків. Найважчий із потерпілих госпіталізований до обласного клінічного територіального медичного об’єднання: у гірника — черепно-мозкова травма, струс мозку та підозра на отруєння чадним газом. Зусиллями медиків стан пацієнта вдалося стабілізувати, його життю нічого не загрожує.

Донецька область.

Медсестра доглядає постраждалого в результаті вибуху на шахті «Північна».

Фото Ігоря ТКАЧЕНКА (Укрінформ).