СУМИ:

На Сумщині одержали рекордний урожай озимої пшениці — 104 центнера з гектара. Така врожайність вважається дуже доброю навіть для кукурудзи, посіяної на зерно, а для пшениці вона взагалі небачена. Рекорду досягли в агрофірмі «Велетень» Глухівського району. Результат тут пояснюють сприятливою погодою та безумовним дотриманням агротехнічних правил. Озимою пшеницею у господарстві засіяли 2 тис. га, з яких половину — сортами вітчизняної селекції, а решту — імпортним матеріалом. Сорти зарубіжної селекції виявились значно продуктивнішими за «доморощені». Тоді як останні дали від 60 до 65 ц/га, урожайність імпортних сортів становить 90 ц/га і вище. Рекордні 104 центнери дав сорт «Актер».


Незважаючи на поодинокі рекорди, Сумщині навряд чи вдасться вийти на минулорічні обсяги валового збору зернових. У 2016-му область мала 3,5 млн. т зерна і сподівалась повторити це досягнення нинішнього сезону. Проте у «наполеонівські» плани втрутилась погода, що атакувала аграріїв спочатку аномальною прохолодою та дощами, потім — зливами і градом, а на «фінішній прямій» — небаченою спекою.


Мине день-другий, і збирати ранні зернові та зернобобові культури у регіоні закінчать. Загальний намолот становитиме орієнтовно 1,3-1,4 млн. т, тож уся надія — на пізні зернові, насамперед, на кукурудзу. Середня врожайність озимої пшениці в області становила 51 ц/га.


Торік на Сумщині найбільше в Україні намолотили гречки, однак поки що ця культура надвисокими показниками не радує. На сьогодні середня урожайність гречки в області становить 16,5 ц з гектара, однак попереду у цієї культури — ще цілий місяць збирання врожаю, тож ситуація може змінитися.