Через незаконні дії дорослих 1665 дітей Луганщини позбавлені своїх прав, та завдяки позовам ювенальних прокурорів протягом нинішнього року ці права було поновлено в судовому порядку. Цей показник, до речі, вважається найкращим в Україні.

 

Одне з найпоширеніших порушень прокурори фіксують у виконанні земельного законодавства. Зокрема, трапляються випадки, коли, незважаючи на тривалий період перебування земель на обліку у дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах, питання оформлення права користування цими ділянками та отримання необхідних правовстановлюючих документів не вирішене. Загалом прокуратура заявила 18 адміністративних позовів щодо ініціювання оформлення правовстановлюючих документів на землю під навчальними закладами.


У двох випадках прокурори звернулися до суду з позовами про визнання недійсними договорів про надання сільськогосподарських послуг та повернення навчальним закладам земельних ділянок вартістю понад 10,7 мільйона гривень. Зокрема, Старобільською місцевою прокуратурою заявлено позов до навчального закладу та фермерського господарства про визнання недійсним договору про надання сільськогосподарських послуг та звільнення займаної земельної ділянки. Оскільки навчальний заклад є постійним користувачем землі, у нього відсутнє право розпоряджатися нею, зокрема укладати договори та передавати право на її користування третім особам. Під час розгляду справи в суді відповідачі добровільно виконали позовні вимоги та звільнили земельну ділянку вартістю понад 10,2 мільйона гривень.


Крім того, прокурори Луганщини протягом нинішнього року пильно контролюють здійснення публічних закупівель харчових продуктів для потреб дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів.


Сєверодонецькою та Лисичанською місцевими прокуратурами до Господарського суду Луганської області заявлено чотири позови про визнання недійсними договорів про закупівлю харчових продуктів. На сьогодні рішеннями Господарського суду позови прокурора задоволено в повному обсязі, визнано недійсними договори на суму майже 800 тисяч гривень.


Луганська область.