Спеціальна комісія Сумської міськради проаналізувала економічну обґрунтованість тарифів на тепло та гарячу воду, які підприємство «Сумитеплоенерго» має наміри запровадити у новому опалювальному сезоні. Дійшли висновку, що показники, взяті для обчислення нових платежів, завищені, тому анонсовану величину тарифів можна знизити.


Громадські активісти Сум, котрі вже кілька місяців борються з теплопостачальним монополістом, підозрюють міську владу у тому, що вона «домовилася» з «Сумитеплоенерго»: було спеціально названо дуже високу ставку тарифів, щоб потім її трохи знизити й у такий спосіб зняти соціальне напруження.


Показово, що міський голова Сум Олександр Лисенко розпорядився створити комісію та проаналізувати механізм тарифоутворення в обласному центрі лише після того, як обласна прокуратура зробила висновок про економічну необґрунтованість ще минулорічних тарифів «Сумитеплоенерго». Тоді до складової витрат було внесено десятки мільйонів гривень зайвих коштів, але цього не помітили ні в Сумському міськвиконкомі, ні у НКРЕКП. Нині прокуратура оскаржує в суді тарифи на тепло і гарячу воду, що діяли в Сумах протягом минулого опалювального сезону.


У серпні через непоступливу позицію теплопостачального монополіста у місті кілька разів зривалися громадські слухання щодо запровадження тарифів на тепло і гарячу воду, котрі діятимуть у Сумах у новому опалювальному періоді. Активісти вимагають їх кардинального зменшення. Визнаний в Україні експерт, колишній міністр ЖКГ Олексій Кучеренко вважає, що нові тарифи, які пропонує та виносить на громадське обговорення «Сумитеплоенерго», завищені принаймні удвічі.

Сумська область.