СЄВЕРОДОНЕЦЬК:

Викладач Луганського національного університету імені Тараса Шевченка Ліна Бондаренко стала учасницею двотижневої програми «Тижні міжнародних учителів», яка відбулася за ініціативи Європейської організації з ядерних досліджень (CERN). Програма розрахована на викладачів природничих дисциплін старшої школи, які бажали оновити знання з фізики елементарних частинок та технологій, пов’язаних з ними. За словами організаторів, учасники повинні передати набуті знання своїм учням, колегам та широкій громадськості, що дасть змогу популяризувати науку. Серед 44 викладачів з 37 країн Ліна була єдиною представницею України.

 

На знімку: Ліна Бондаренко (перша зліва) серед учасників програми.


Фото надане Ліною Бондаренко.

Як розповіла дівчина, усі заходи відбувалися на території дослідницького центру з вивчення фізики високих енергій CERN, який розташований на кордоні між Францією та Швейцарією. Під час лекцій провідні європейські науковці обговорювали актуальні питання з фізики та акцентували увагу на проблемах, що потребують розв’язання. Особливу увагу дослідники приділили використанню фізики елементарних частинок для лікування онкологічних захворювань.


Під час перебування в CERN відбулися візити на важливі дослідницькі об’єкти, серед яких один з детекторів Великого адронного колайдера (LHC), он-лайн ізотопний мас-сепаратор, призначений для виробництва великої кількості радіоактивних іонних пучків, тощо. Також викладачі зустрілися з нобелівськими лауреатами — Марією і Джузеппе Фідекаро.


За результатами програми «Тижні міжнародних учителів» учасники мали розробити та представити науковий проект з певних напрямів. Разом із колегами з інших країн Ліна Бондаренко презентувала проект з космології, основними компонентами якого були аналіз викладання обраної теми у різних країнах, пошук найновіших і цікавих ресурсів та демонстрація найкращого викладацького досвіду.