У Сумах не минає і дня без події, пов’язаної з тарифами на тепло та гаряче водопостачання. Проблема надзвичайно болюча, адже підприємство «Сумитеплоенерго» анонсувало наміри підвищити вартість гігакалорії на 20 відсотків. Це означає, що нинішньої зими за опалення одного квадратного метра квартири доведеться платити майже 52 грн.


Теплоенергетики кілька разів намагалися провести в Сумах «громадські слухання» на тему тарифів, але вони щоразу зривались. Про ситуацію вже двічі розповідав «Голос України». Громадські активісти, серед яких чимало фахівців у питаннях теплоенергетики, доводять: підвищувати в обласному центрі тарифи немає жодних підстав. Понад те — їх можна і потрібно знижувати. Аргументи фахівців ми наводили у матеріалі «Холод від тепла», опублікованому в № 166 (6671) «Голосу України» за 9 вересня.


Тим часом позицію сумських експертів щодо безпідставності підвищення тарифів на тепло і гарячу воду підтримали у прокуратурі області. Сумська обласна прокуратура оскаржила бездіяльність НКРЕКП, котра закрила очі на витівки «Сумитеплоенерго», у Київському окружному адміністративному суді. У наглядовому відомстві вважають, що витрат, закладених до тарифів у минулому опалювальному сезоні, підприємство фактично не зазнало, тому тарифи вийшли економічно необгрунтованими. Однак, попри це, у НКРЕКП їх погодили.


Як поінформував начальник управління прокуратури Сумської області Олександр Рубан, під час розгляду справи у Київському окружному адміністративному суді НКРЕКП здалася, не чекаючи рішення Феміди. Нацкомісія з регулювання електроенергетики та комунальних послуг прийняла постанову, де повністю погодилася з аргументами прокуратури Сумщини. Згідно з прийнятим державним регулятором рішенням, під час затвердження для «Сумитеплоенерго» нових тарифів з їхньої структури будуть виключені витрати, передбачені на впровадження інвестиційної програми підприємства у 2016-му. Йдеться про майже 30 млн. грн., які минулого року теплоенергетики «зекономили». Окрім цього, за порушення ліцензійних вимог НКРЕКП наклала на ТОВ «Сумитеплоенерго» штрафні санкції на загальну суму 170 тис. грн.


Тарифною проблематикою в Сумах нині займається також створена міськрадою громадська комісія, а нещодавно до роботи стало ще й обласне відділення «Союзу юристів України». Не зовсім зрозуміло, як правники зможуть перекваліфікуватися на технарів та економістів, але сумчани сподіваються на їхнє щире бажання послужити громаді. Склад сформованої робочої групи із 7 осіб, принаймні, вселяє надію: інвестиційні програми та тарифну політику «Сумитеплоенерго» аналізуватимуть, окрім професійних адвокатів, ще й науковці Сумського державного університету. Свої висновки та майбутні напрацювання члени робочої групи хочуть спрямувати до НКРЕКП.

Сумська область.