Нині Україна веде переговори з владою США щодо поставок не протитанкових ракетних комплексів Javelin, а засобів радіоелектронної боротьби (РЕБ). Про це Президент Петро Порошенко заявив в інтерв’ю американському телеканалу Fox Business.


За словами Порошенка, Україна не отримує ні від кого у світі летальної зброї, але, попри це, зупиняє російську агресію і розвиває 250-тисячну армію — одну з найефективніших у Європі. Президент повідомив, що в офіційного Києва є «чітке запевнення» від американських партнерів у питанні військової допомоги.


«Чесно кажучи, ми не говоримо про Javelin, тому що ми самі виготовляємо ефективні протитанкові ракети. Але ми говоримо про засоби радіоелектронної боротьби, щоб підвищити ефективність Збройних Сил, врятувати життя військових і збільшити відповідальність Путіна, якщо він вирішить атакувати позиції нашої армії», — заявив Порошенко Fox Business.


Раніше сенат США підтримав оборонний законопроект, який передбачає 500 млн. доларів підтримки України у сфері безпеки й оборони. Уперше на законодавчому рівні пропонується надати Києву радіолокаційні засоби ППО і спостереження за надводною ситуацією, військово-морські протимінні засоби, кораблі прибережної дії та берегової охорони.


Питання, пов’язані з наданням Канадою допомоги Україні «за всіма напрямами», обговорювали під час нещодавньої зустрічі начальник Генштабу ЗСУ Віктор Муженко з начальником Штабу оборони Канади генералом Джонатаном Венсом.


«Те, що нам необхідно, потребує відповідних політичних рішень. Це питання висить у повітрі, і ми сподіваємося, що найближчим часом воно має спуститися на землю й матеріалізуватися», — зазначив Муженко, відповідаючи на запитання «Укрінформу» про канадську військово-матеріальну допомогу Україні.


За словами Муженка, Канада взяла час на опрацювання запитів України.


Нагадаємо, раніше, після переговорів Президента України Петра Порошенка із прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо, канадська сторона заявила,  що працює над законодавством, яке скасує нинішню заборону на продаж Україні зброї.


Йдеться про список Automatic Firearms Country Control List, що  визначає країни, до яких Канада дозволяє своїм внутрішнім виробникам поставляти зброю. Нині у ньому 35 країн, серед яких Ботсвана, Росія, Саудівська Аравія й Колумбія, але немає України. Після підписання на початку квітня Домовленості про оборонне співробітництво між Міністерством оборони України і Міністерством національної оборони Канади та ЗС Канади очільник оборонного відомства Канади Харджіт Саджан заявив, що для України відкриття канадського ринку зброї стане «наступним кроком співробітництва». Однак досі цього не відбулося.