У Миргородському краєзнавчому музеї відкрили кімнату, присвячену його фундатору — відомому художнику, архітектору, етнографу, педагогу Опанасу Сластьону.

На знімку: меморіальна дошка Опанасу Сластьону на будівлі Миргородського краєзнавчого музею.

Наприкінці ХІХ століття він блискуче закінчив Петербурзьку академію мистецтв. Тож мав усі шанси стати придворним художником. Однак обрав тернистий шлях подвижника української справи. Ще в Петербурзі очолював Український клуб. Потім викладав у Миргородській художньо-промисловій школі ім. Миколи Гоголя. Весь час збирав і популяризував фольклорні матеріали, досліджував історію кобзарства, записував думи і пісні у виконанні найвідоміших кобзарів на фонограф. Водночас став соратником Василя Кричевського у творенні нашого національного стилю в архітектурі...
Нині за ініціативою відомої тележурналістки, уродженки Полтавщини Ольги Герасим’юк ентузіасти шукають уцілілі будівлі, споруджені за проектами Опанаса Сластьона, привертають до них увагу влади та громадськості, намагаються відродити. На відкриття меморіальної кімнати у Миргородському краєзнавчому музеї пані Ольга приїхала не з порожніми руками. Перед цим вона побувала у США, де познайомилася з нащадками Опанаса Сластьона та його родичами, привезла звідти світлини, документи та матеріали, які істотно доповнюють життєпис митця.
Тепер усі ті скарби стали експонатами музею разом з іншими раритетами, що зберігатимуться у згаданій кімнаті. Тепер у ній налічується понад 100 експонатів.

Фото автора.

Полтавська область.