У Сумській облдержадміністрації повідомили приємну звістку: у восьми населених пунктах області нарешті відновлять газопостачання.

Села довго залишались без блакитного палива, а місцеві органи влади намагалися компенсувати його відсутність електроплитами та балонами зі скрапленим газом, які купували для людей за бюджетні гроші. Тим часом тривали розбірки між ПАТ «Укрнафта» і відомством Держгеонадра, котре видає дозволи на видобуток енергоносіїв та інших копалин. «Голос України» планомірно висвітлював цей непересічний конфлікт.
І ось 26 вересня ПАТ «Укрнафта» отримало від Державної служби геології та надр України дев’ять спецдозволів на видобуток енергоносіїв, котрі діятимуть 20 років. Вісім ліцензій із дев’яти стосуються нафтогазових родовищ на території Сумщини. Кілька сіл одержували звідти газ напряму, бо не були приєднані до магістральних мереж, але через зупинку свердловин постачання енергоносія припинилося. Тепер в облдержадміністрації запевнюють, що постачання блакитного палива у восьми населених пунктах Роменського і Липоводолинського районів буде відновлене.
Щоб це сталося, місцеві жителі неодноразово виходили на акції протесту, їздили навіть до Києва. На Сумщині побував з робочим візитом заступник голови правління ПАТ «Укрнафта» Геннадій Радченко, котрий під час зустрічі з журналістами запевнив: компанія зробила все можливе, щоб поновити видобуток енергоносіїв. Виграла навіть кілька судових позовів. 
Та хоч тисячам селян Сумщини й повернули газ, проблему повністю розв’язаною вважати не можна. Принаймні на три запитання відповідей поки що немає. Чи встигнуть подати блакитне паливо до приходу справжніх холодів? Якою буде доля структурного підрозділу «Укрнафти» на Сумщині — управління «Охтирканафтогаз»? Досі ніким не спростована інформація, що його хочуть об’єднати зі схожою структурою на Чернігівщині, а це означає, що сотні нафтогазовидобувників можуть втратити роботу. І останнє: хто відповість за те, що через штучну зупинку свердловин економіка держави зазнала значних збитків? Адже йдеться не лише про кошти, недоотримані бюджетом, а й про технологічні витрати на відновлення виробництва. До того ж фахівці стверджують: коли після зупинки роботу свердловини продовжують, далеко не завжди вдається вийти на попередні обсяги видобутку.