З нагоди Дня усиновлення у Тернопільській облдержадміністрації відзначили представників служб у справах дітей, прийомних батьків і батьків-вихователів, які зробили вагомий внесок у справу забезпечення знедолених дітей родинним затишком і теплом.
«Кожна дитина має право на сім’ю та мріє про люблячих батьків. Адже найважливішою умовою для її розвитку є виховання в сім’ї. Родина є і залишається природним середовищем для фізичного, психічного, соціального і духовного розвитку дитини. Саме вона має виступати основним джерелом матеріальної та емоційної підтримки, психологічного захисту, засобом збереження і передачі національно-культурних і загальнолюдських цінностей», — наголосив начальник служби у справах дітей ОДА Ростислав Дрозд.
Серед тих, кого відзначили, була і Наталя Загродська — мати п’ятьох дітей, серед яких одна дитина усиновлена і троє під опікою. Свою першу дитину жінка всиновила у 20-літньому віці. «Найстаршу дитину я усиновила 12 років тому. Познайомилася з ним випадково у дитячому будинку. Через рік забрала його у прийомну сім’ю, а ще за кілька літ усиновила. Згодом вийшла заміж, і в мене народилася донечка. А якось у реабілітаційному центрі познайомилася ще з одним хлопчиком, якому на той момент було 6 років. Ця дитина особливо потребувала уваги, батьківської ласки та підтримки», — розповіла жінка.
На Тернопіллі діє обласна програма запобігання безпритульності та бездоглядності. Завдяки вжитим заходам щорічно зменшується кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Станом на теперішній час на обліку перебуває 1035 таких дітей. Тобто за останні роки ця цифра зменшилася на кілька сотень.
Ростислав Дрозд зазначив, що в області переважає тенденція національного усиновлення над міждержавним. Протягом 2009—2016 років усиновлено 150 дітей, із них іноземцями — лише 25 дітей. У 2017-му всиновлено 11 дітей, із них іноземцями — 1 дитина. Загалом службами у справах дітей здійснюється постійний нагляд за умовами проживання та виховання 255 усиновлених дітей.

Михайло ЛИСЕВИЧ.

Тернопіль.