У Славутичі — наймолодшому місті України та всієї Європи — відбувся 24-й Міжнародний фестиваль дитячої демократії, телебачення, преси та творчості «Золота осінь Славутича». Уявіть, що ви опинилися у країні ваших бажань, де вас оточують веселі друзі й творчості немає меж. Це країна безтурботного дитинства, де живе прекрасна чарівниця ЗОСя...
З усієї України, Польщі, Латвії та Білорусі завітали на фестиваль понад дві тисячі юних журналістів, телевізійників, лідерів учнівського самоврядування, волонтерів, а також танцювальних колективів та вокалістів. До речі, чимало команд на ЗОСі (саме так, по-дівочому, називають фестиваль) не вперше. Здавалося б: основні маршрути (від завжди зануреної у вир подій центральної площі до шкільної їдальні та оригінальних кварталів Славутича) десятки разів  пройдено, колекцію хустинок зібрано, нових друзів знайдено, участь у всіх можливих номінаціях узято, та чомусь тягне повертатися на ЗОСю знову й знову!
Певно, це і є таємною метою організаторів — закохати у своє місто. Звісно, у цьому не зізнається ані Юрій Фомічев (голова оргкомітету фестивалю й міський голова), ані Ніна Єрьоміна (директор фестивалю  та Палацу дітей та молоді). За них розповідають нові громадські проекти, насичена розважальна програма, зустрічі із зірковими гостями та багато інших цікавинок.
Тема цьогорічного фестивалю — «Славутич — місто нових ідей!». Саме на цю тему учасники й писали статті, брали інтерв’ю, знімали репортажі у рамках конкурсної програми. А які нові ідеї реалізувались безпосередньо на ЗОСі-2017? Їх чимало! Уперше в конкурсній програмі з’явилися дві нові номінації — «Вокальне мистецтво» та «Хореографічне мистецтво», відбулася техно-вечірка за участю закордонних ді-джеїв. Та, мабуть, найбільше позитивних вражень учасникам фесту подарували  виступ і прес-конференція гурту MamaRika.
Передусім підлітки приїжджають на ЗОСю, щоб відчути себе професіоналами. Ніна Єрьоміна зазначає: «Не одне покоління вихованців ЗОСі давно вже працює у провідних українських медіа, але щороку дехто з них приїжджає до нас поділитися досвідом! Тож учасникам варто не лише привезти якісний домашній доробок і виконати нелегкі конкурсні завдання, а й встигнути на чисельні майстер-класи від професіоналів. Це настільки підвищує рівень освіти молоді, що, від’їжджаючи додому, учасники говорять про те, що чотири дні фестивалю стали для них реальним трампліном у професію».

Ще одна причина приїхати на ЗОСю — класно відпочити на фестивальних вечірках, заходах і концертах. Багаторічна «фішка» фестивалю, в якій усі залюбки беруть участь, — кольорове братання (на знімках вгорі). За майже чверть століття традиція не втратила своєї теплоти і щирості, а лише збагатилася новими яскравими фарбами. Кожен із учасників та гостей фестивалю спершу залишає відбиток своєї розфарбованої долоні на величезному полотні ЗОСі, а потім нестримно кидається в обійми друзів! Щороку організатори витрачають на братання літри фарби. А бувалі фестивальники не забувають запастися додатковим одягом саме для цієї церемонії.
Серед новинок 24-ї ЗОСі — турнір із пейнтболу. Це так класно, коли дорослі забувають про свої проблеми й поводяться як діти. А також культурно-мистецький проект «Вірші в місті». Його організатор Ніна Скочко зазначає: «Починати щось нове завжди непросто, ризиковано, іноді — невдячно. Та якби я не була впевнена, що це потрібно, що є люди, які підтримають, підхоплять ініціативу, — нічого не було б. Зовсім. Люди були в захваті від такого мистецького заходу, тож він став спільною перемогою всіх, хто приїхав, прийшов і підтримав. Ще жодного разу в Славутичі не відбувалися  поетичні вечори в «Кав’ярні на майдані».
Не забувайте, що під час насиченої розважальної програми конкурсантам треба було ще й працювати! Готували завдання і вдень, і вночі. І ось результат (зазначу лише Гран-прі). У номінації «Преса» перемогла газета «Ватра» (Броди на Львівщині), у тележурналістиці найкращими стали студійці Limpid Look Production (Київ). А команда «Прес-центр «ТСН» з Кривого Рогу здобула Гран-прі аж у двох номінаціях — у фото- та інформаційних технологіях. У конкурсній грі «Як стати мером?» перемога дісталася славутицькій команді «The Best Future». У вокальному й хореографічному мистецтвах кращими визнано Вероніку Морську, колектив «Співограй» (Біла Церква на Київщині) та зразковий хореографічний ансамбль «Славутич» Дитячої школи мистецтв Славутича.

Під час майстер-класу від журі в номінації «Преса».

А наостанок зазначу: хтось живе від зарплати до зарплати, хтось — від побачення до побачення. А я живу від ЗОСі до ЗОСі, бо ЗОСя — це і є життя. Тож ми з нетерпінням чекаємо на наступний, ювілейний фестиваль. Тим паче що організатори вже взялися до приготувань!..

Ярослав ЯЦЕВСЬКИЙ (18 років).
Фото Юлії ПОТАПЕНКО.