Європарламент вимагає від російського режиму припинення репресій проти представників кримськотатарського народу та українців у Криму і закликає до негайного звільнення усіх протиправно ув’язнених Кремлем українських політичних заручників. На цьому наголошується в ухваленій учора резолюції ЄП щодо справ кримськотатарських лідерів Ахтема Чийгоза, Ільмі Умерова та журналіста Миколи Семени, повідомляє Укрінформ.

Окрім цього, суворо засуджуються вироки, ухвалені проти інших лідерів і активістів кримськотатарської спільноти, а також інших українських громадян, зокрема й стосовно Романа Сущенка, та міститься вимога їхнього негайного звільнення.
Європарламент у резолюції щодо справ кримськотатарських лідерів також засуджує дискримінаційну політику, яку веде так звана «влада» в окупованому Криму, особливо стосовно корінного кримськотатарського населення та всіх, хто виступає проти російської анексії, порушення їхніх майнових прав, залякування у політичному, соціальному та економічному житті, пише Укрінформ. Наголошується, що ще одним порушенням прав кримських татар є заборона Меджлісу та визнання його екстремістською організацією.
Європарламентарії також засудили практику етапування ув’язнених у віддалені регіони Росії, що значно ускладнює можливість спілкування з родинами та друзями і зменшує можливості для правозахисних організацій моніторити ситуацію.
У резолюції міститься заклик до Європейського суду з прав людини розглядати позови з Криму як питання найвищої пріоритетності, адже російська судова система неспроможна ухвалювати справедливі правові рішення у цих справах. Вітається ініціатива України щодо залучення до вирішення ситуації із правами людини в Криму на рівні Ради з прав людини Генеральної асамблеї ООН.
У ЄП наголошують, що проти осіб, причетних до грубого порушення  прав людини, зокрема посадовців, які висунули обвинувачення Чийгозу, Умерову та Семені, мають бути застосовані обмежувальні заходи, зокрема в контексті блокування активів у банках ЄС та візової заборони. ЄП нагадує, що Росія, яка де-факто виступає на території Криму окупаційною владою, несе повну відповідальність за захист кримських громадян від упередженого судочинства.
Окрім того, під час дебатів у Страсбурзі парламентарії заявили про масові порушення режиму санкцій відносно економіки окупованого Криму компаніями з Євросоюзу, вимагають розслідувати ці факти та притягнути порушників до відповідальності.
«Я отримав інформацію від незалежного російського аналітика про те, що близько 130 компаній з Євросоюзу все ще продовжують торгівлю з Кримом. Абсолютна більшість із них юридично зареєстровані на Кіпрі. Це скандальне й шокуюче політико-бізнесове угруповання має бути негайно зупинене, і належне розслідування має бути проведене негайно», — цитує депутата Європарламенту від Литви Петраса Ауштревічуса Укрінформ.