Чергова зустріч українських і польських студентів, магістрантів і школярів у рамках Міжнародного літературно-мистецького форуму «Діалог двох культур молодих - 2017» відбулася у Кременецькій гуманітарно-педагогічній академії ім. Тараса Шевченка. Місцеві студенти приймали своїх колег із Академічного об’єднання шкіл імені Юліуша Словацького з м. Хожува.
Спілкування представників молоді двох країн розпочалося в історичному читальному залі бібліотеки академії. На зустрічі були присутні та вітали українську і польську молодь ректор академії професор Афанасій Ломакович, офіційний представник мерії Хожува Малгожата Керн, педагог Академічного об’єднання шкіл ім. Юліуша Словацького м. Хожува Анджей Круль, заступник кременецького міського голови Микола Матвіюк.
Члени польської делегації подарували бібліотеці академії комплект польської навчально-методичної, науково-популярної, наукової і художньої літератури, яка поповнить комплекс інформаційного забезпечення вивчення польської мови студентами гуманітарного факультету.
З учасниками молодіжного діалогу спілкувалися проректори академії, професор Валентина Бенера і доцент Микола Сиротюк, польський культурно-громадський діяч Ольга Чйолек, архітектор Хожува Лукаш Нев’яра.
Важливим складником зустрічі стало засідання круглого столу, у рамках якого обидві сторони узгодили документ, котрим передбачається комплекс заходів щодо спільних зусиль у науково-освітній і культурно-мистецькій сферах.
Голова Ради молодих науковців академії кандидат філологічних наук Роман Дубровський окреслив перспективи наукових проектів на наступні роки. Зокрема, молоді науковці академії запросили своїх польських колег до участі у Всеукраїнському науковому семінарі-турпоході «Kremenets science: open air, або Наука в кросівках», який проходить щорічно на базі українського вузу, і навіть запропонували дискусійну тему «Лідерство як соціально-психологічний феномен».
Завершився кременецький етап «Діалогу двох культур молодих» висаджуванням квітів українськими і польськими студентами: синіх і жовтих тюльпанів біля пам’ятника Тарасові Шевченку на майдані перед центральним корпусом академії та білих і червоних троянд — у сквері на території академії, де у ХІХ столітті була розташована садиба родини Словацьких.
Опісля офіційних заходів у концертному залі Гуго Коллонтая відбулося ще одне цікаве дійство: учасники української та польської сторін «Діалогу двох культур молодих» обмінялися музичними подарунками (на знімку).

Михайло ЛИСЕВИЧ.

Фото з відкритих джерел.