У столиці Німеччини на семиметровій глибині виявлено один із останніх тунелів, який 1971 року міг стати «дорогою на Захід» для 17 мешканців Східного Берліна. Він розташований під територією колишньої броварні Освальда, на Бернауерштрассе.
Цей підземний хід знайшли члени клубу «Берлінське довкілля», який спеціалізується на дослідженнях підземного світу міста, а також на тематичних екскурсіях та освітніх програмах.
Перше буріння у сховище броварні вже здійснене, повним ходом тривають розкопки. Членів клубу підтримують і допомагають дві будівельні компанії, тож об’єкт буде готовий прийняти відвідувачів уже наступного літа.
Ініціатором спорудження цього тунелю, як і кількох інших, був відомий у НДР дисидент Хассо Хершель. Він перебрався на Захід у 1961 році й присвятив чимало років переправленню громадян Східної Німеччини до ФРН.
Наприкінці 1970-го Хершель задумав прокласти 115-метровий тунель від житлового будинку на Брунненштрассе, 137 у західній частині міста, до будинку номер 141 на цій само вулиці, але вже у Східному Берліні. Друзі копали впродовж дев’яти місяців, навіть не піднімаючись на поверхню — із міркувань безпеки. Але коли вони перебували вже в «зоні смерті», поблизу самого Берлінського муру, а до мети залишалося усього 10 метрів, їх засікли прикордонники. Тунель залили бетоном. Як з’ясувалося пізніше, один із копачів був... агентом  «Штазі».

Наталія ПИСАНСЬКА.

Берлін.