У Посольстві Республіки Узбекистан відбулася презентація автомобілів, вироблених компанією «Узавтопром» і спільними підприємствами «General Motors-Uzbe-kistan», «MAN Auto-Uzbekistan» та «SamАutо».
Відкриваючи презентацію, посол Республіки Узбекистан Алішер Абдулаєв зазначив, що вітчизняні автомобілі — одне з головних досягнень незалежності Узбекистану. За його словами, будівництво автозаводів і освоєння виробництва сучасних автомобілів із провідними світовими іноземними компаніями автомобільної галузі є свідченням успіху послідовної економічної політики незалежного Узбекистану, що впевнено йде своїм шляхом розвитку.
Нещодавно Узбекистан презентував прихід в Україну автомобіля «Ravon», який сьогодні став популярним у нашій країні внаслідок недорогого обслуговування і за рахунок збалансованого співвідношення ціни та якості.
Водночас узбецькі автовиробники пропонують сьогодні Україні широку лінійку авто: від легкових до вантажних автомобілів і автобусів, які, між іншим, відповідають усім встановленим європейським екологічним стандартам.
За інформацією, озвученою на презентації представниками узбецького автопрому, їхні автомобілі зуміли швидко пробитися на зовнішній ринок, завоювали популярність і довіру не тільки у вітчизняного покупця, а й у жителів близького зарубіжжя. Сьогодні, крім країн СНД — традиційного ринку вітчизняних автомобілів, додалися країни Близького Сходу й Африки. Автомобілі узбецького виробництва з 2015 року експортуються уже в понад 20 країн — таких, як Ліван, Ірак, Йорданія, Нігерія та інші.
А український ринок узбецькі автовиробники вважають перспективним, таким, що має значний потенціал. У зв’язку із цим ними вивчаються можливості збільшення продажів узбецьких автомобілів на українському ринку. Зокрема, вивчаються питання впровадження лізингу, можливості відстрочки платежу. А посол Республіки Узбекистан Алішер Абдулаєв не виключив і можливості у майбутньому створення спільних підприємств в Україні з виробництва автомобілів.

Сергій ДЕМСЬКИЙ.