Болгарія і Румунія уже кілька років очікують приєднання до Шенгенської зони й виконали всі технічні вимоги для цього. Перешкодою залишається високий рівень корупції та недостатній рівень реформ у судовій системі.


Голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер не раз висловлювався на підтримку Софії і Бухареста, а також заявляв, що вони мають стати повноправними членами безвізового європейського простору. І ось Європарламент ухвалив рішення стосовно часткового допуску Болгарії і Румунії до Шенгенської зони. Ці країни буде підключено до інформаційної системи Шенгена. Але це поки що лише пасивний доступ, бо Болгарія і Румунія будуть отримувати інформацію про розшукуваних злочинців і тих, кому було відмовлено в одержанні візи. Але додавати свої дані в базу чи видаляти їх не зможуть.


За словами болгарських експертів, таке рішення — це значний крок уперед. Тепер співробітники прикордонних і митних служб зможуть перевіряти всі дані на громадян інших країн, які в’їжджають на територію ЄС за шенгенською візою, і виявити тих, хто одержав її з порушенням існуючих вимог.