«Я рішуче відкидаю заяви тих, хто говорить про Крим як про fait accompli (завершену справу)», — сказав Президент України Петро Порошенко, виступаючи вчора на сесії Парламентської асамблеї Ради Європи у Страсбурзі.

Відповідаючи на пропозицію президента Чехії Мілоша Земана змиритися з анексією Криму, відшкодувавши Україні фінансові збитки, Петро Порошенко нагадав: «Трибуна ПАРЄ була створена не для закликів торгуватися територіями за гроші, нафту чи газ. Цього ніколи не буде. Ця трибуна була створена для захисту наших основ, наших цінностей і наших принципів». При цьому Петро Порошенко наголосив, що Україна ніколи не погодиться на будь-яку «компенсацію» в обмін на відмову від Криму.

 

 

Нинішня сесія ПАРЄ, за словами членів нашої парламентської делегації, позначена масованим просуванням ідеї повернути до сесійної зали делегацію Росії та скасувати накладені на неї санкції. За інформацією «Європейської правди», в Раді Європи підготували механізм, який дозволить це зробити. Відповідну резолюцію мали розглянути вчора ввечері. Виступаючи перед депутатами, Петро Порошенко кілька разів поставив запитання: що саме змінилося за останні три роки? «Я хотів би сказати, що агресія закінчилася. Що Україна повернулася до мирного життя. На жаль, навіть після трьох років ми цього не досягли, і всі чудово знають, чому».


Петро Порошенко наголосив, що «в російській поведінці нічого не змінилося. РФ продовжує брутальні атаки не тільки проти України, а й проти демократичних цінностей на окупованих територіях». Президент розповів про репресії, які чинить путінський режим на окупованому півострові, «застосовуючи найгірші практики радянської репресивної машини» і перетворивши Крим на «острів несвободи та землю страху». «Масштаби злочинів і правопорушень, вчинених окупаційною владою в Криму, свідчать про явне нехтування Росією її міжнародно-правовими зобов’язаннями», — зазначив він і закликав ПАРЄ подвоїти свою увагу до порушень прав людини в Криму.


Президент України зауважив, що за три роки зміцніла європейська коаліція проти Росії і зросла підтримка України. Також змінилася й сама Україна, де, попри російську агресію, тривають масштабні внутрішні перетворення.


Торкнувшись закону про освіту, який у четвер мають розглядати у ПАРЄ під час термінових дебатів, Петро Порошенко заявив: «Якість освіти визначає майбутнє держави. Ця сфера потребує реформ. Новий закон про освіту дає рівні можливості всім громадянам. Я хочу чітко сказати: рівні можливості для всіх. Знання державної мови необхідне для самореалізації в Україні. І цей закон в цьому допомагає». Він закликав до діалогу європейських партнерів, зокрема Угорщину, однак зауважив: «Ви можете уявити, що 75% учнів, які вчаться у Берегово, не можуть скласти іспит з української мови?.. Тут йдеться не про дискримінацію меншин. Ми хочемо, щоб вони вивчили українську, це захист прав цих дітей». «Висновок Венеціанської комісії зніме всі контраверсійні трактування і непотрібні підозри», — сказав Порошенко.


«Відповідаючи на питання щодо закону про освіту, Президент говорив болгарською, румунською, польською, російською, англійською і, звісно, українською мовами», — написав у Твіттері речник Президента Святослав Цеголко.


Учора Петро Порошенко зустрівся з новобраним головою ПАРЄ Стеллою Кіріакідес (на знімку).  Глава держави висловив переконання, що ПАРЄ і надалі дотримуватиметься принципової позиції стосовно неможливості повернення РФ до повноцінної роботи в Асамблеї без повного виконання усіх вимог та принципів, які обстоює Рада Європи, інформує прес-служба Президента.


Також Президент взяв участь в урочистій церемонії відкриття «Зірки Небесної Сотні» біля Палацу Європи.


Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).