«Промова Земана в Раді Європи абсолютно контрастує із нашою зовнішньою політикою, і президент не мав мандата від чеського уряду», — так прокоментував виступ президента Чеської Республіки Мілоша Земана на сесії ПАРЄ прем’єр-міністр цієї країни Богуслав Соботка. «Чеська Республіка поважає міжнародне право. Санкції ЄС проти Росії прив’язані до імплементації Мінських угод, без виконання цих угод їх не можна скасовувати», — заявив він.

Пропозиція Мілоша Земана змиритися з анексією Криму, заплатити Україні відступного і зняти санкції з РФ збурила суспільство і в Україні, і в Чехії. Заступник глави МЗС Чехії Якуб Дюрр заявив, що Прага виступає за продовження санкцій проти РФ до повного відновлення контролю Україною над окупованими територіями, зокрема і над Кримом. У цьому він запевнив голову Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, який у вівторок перебував у Празі, де відбулася публічна дискусія під назвою «Крим: три роки по тому», в рамках якої обговорили ситуацію з дотриманням прав людини в окупованому Росією 2014 року Криму.
Як повідомив Надзвичайний і Повноважний Посол України в Чеській Республіці Євген Перебийніс на своїй сторінці у Facebook, Якуб Дюрр «наголосив, що Чеська Республіка послідовно підтримує територіальну цілісність України у її міжнародно визнаних кордонах і виступає за продовження санкцій проти Росії до повного відновлення контролю Україною над окупованими територіями». Також Євген Перебийніс подякував десяткам чехів, часто зовсім незнайомим людям, які надсилають до посольства слова підтримки і вибачень. «Я добре знаю, що мільйони чеських друзів солідарні з українцями в нашій боротьбі проти російського агресора і окупанта. Інакше й бути не може в країні, народ якої дав світу Вацлава Гавела», — написав посол у Facebook.