Учора прем’єр-міністр Іспанії Маріано Рахой надіслав лідеру Каталонії Карлесу Пучдемону запит з проханням роз’яснити суть підписаної 10 жовтня декларації про незалежність, повідомляє El Pais.
 За словами прем’єра, події в автономії створили ситуацію певного нерозуміння, тому він хоче від Пучдемона пояснень: чи було проголошено незалежність. «Це розуміння необхідне для активації статті 155 конституції. Для цього ми хочемо, щоб у громадян було розуміння», — заявив Рахой. Зазначимо, що застосування статті 155 означає призупинення самоуправління в Каталонії.
Нагадаємо, у вівторок К. Пучдемон та інші політики підписали декларацію про проголошення незалежності Каталонії від Іспанії. При цьому втілення документа вирішили відкласти до переговорів із Мадридом. «Ми не злочинці, ми не маємо нічого проти Іспанії… Ми хочемо діалогу, ми хочемо поваги», — зазначив лідер автономії під час промови в каталонському парламенті, пише DW. Він багато разів наголошував на намаганні уникнути ескалації ситуації з Мадридом.
При цьому речник каталонського женералітату Жорді Турулл заявив: якщо уряд Іспанії вирішить призупинити автономію, це буде сприйняте за відсутність бажання діалогу. Турулл припустив, що в такому випадку уряд Каталонії невідкладно проголосить незалежність.