Різке потепління на півдні Одеської області, яке прогнозує Гідрометцентр, може призвести до передчасного формування весняного паводка. За попередніми оцінками, у зону підтоплення можуть потрапити Ізмаїльський, Кілійський і Ренійський райони, 12 населених пунктів, у яких мешкають понад 10 тисяч осіб, працюють чотири морські порти, а також розташовано близько 120 км автодоріг.
В. о. віце-прем’єр-міністра Олександр Вілкул, який перебував з робочою поїздкою в регіоні, провів у місті Вилкове робочу нараду щодо підготовки до паводка в басейні української частини Дунаю.
— В області основні зусилля ДСНС, підрозділів водного господарства й комунальних служб зосереджено на недопущенні масштабних підтоплень, а у разі надзвичайних ситуацій — на наданні допомоги потерпілим, їх тимчасовому відселенні з небезпечних зон, підвезені продовольства, медикаментів та інших предметів першої необхідності, — зазначив Олександр Вілкул.
Підрозділам Державної служби з надзвичайних ситуацій рекомендовано для прогнозування розвитку гідрологічної обстановки посилити моніторинг рівня води в Дунаї. Необхідно активізувати проведення негайних робіт на гідротехнічних спорудах. На найнебезпечніших ділянках, де є загроза прориву водозахисних дамб, працюватимуть спостережні пости.
Крім того, створено резерв паливно-мастильних матеріалів, мішків, усього необхідного для проведення робіт зі зміцнення водозахисних дамб на небезпечних місцях. Усі служби й формування цивільного захисту Одеської області приведено в готовність. Тут зазначають, що для ліквідації льодових заторів мають достатній запас вибухових речовин.
За необхідності до робіт буде залучено 1187 чоловік особового складу й 419 одиниць основної та допоміжної техніки. Одеським гарнізоном для проведення аварійно-рятувальних робіт у заболоченій місцевості і на внутрішніх водоймах 2013 року було закуплено два аероглісери.
На нараді Олександр Вілкул доручив міжвідомчому штабу налагодити взаємодію з відповідними органами сусідньої Румунії з метою оперативного взаємного інформування про ситуацію в басейні Дунаю. За необхідності буде забезпечено збалансоване штучне регулювання рівня води в річці для недопущення підтоплень на території області.