Брюссель продовжить діалог з Україною у питанні можливого порушення прав меншин Законом «Про освіту», базуючись на висновках Венеціанської комісії. Про це заявила високий представник ЄС з питань спільної зовнішньої політики та політики безпеки Федеріка Могеріні в понеділок на прес-конференції у Люксембурзі за результатами засідання Ради ЄС. «Ми вже обговорювали цю ситуацію неформально під час нашої зустрічі у Таллінні у вересні, обговорювали її з Президентом Порошенком у Нью-Йорку під час нашої двосторонньої зустрічі, і домовилися, що чекатимемо на думку Венеціанської комісії, яку запросили щодо виконання закону, і ми, як ЄС, базуючись на цьому, продовжимо діалог з українською владою», — цитує Могеріні УНІАН.

Суперечку між Києвом та Будапештом через новий український Закон «Про освіту» продовжують обговорювати в міжнародних колах. Зокрема, у Варшаві заявили, що виступають проти перегляду Угоди про асоціацію і заохочуватимуть Україну та Угорщину розв’язати освітню проблему шляхом діалогу. «Одночасно інформуємо, що польські міністерства закордонних справ та освіти  уважно стежать за питаннями впливу відповідного закону на польську освіту і перебувають у постійному контакті з українськими партнерами», — зазначають у МЗС Польщі, передає Укрінформ.


МЗС головуючої зараз у ЄС Естонії теж відкидає вимогу Угорщини про перегляд Угоди про асоціацію і закликає сторони до діалогу. «Угода про асоціацію між Україною та ЄС тільки набула чинності, тому нам варто сфокусуватися на її ефективній імплементації», — заявили у прес-службі МЗС Естонії, інформує DW.


Тим часом міністр закордонних справ та торгівлі Угорщини Петер Сіярто заявив, що знову ініціює розгляд питання порушення Україною Угоди про асоціацію уже на засіданні Ради асоціації Україна-ЄС, яке заплановано на грудень цього року, пише УНІАН.