У Німеччині шкільна освіта -- безплатна. Але повне фінансування учня упродовж навчання обійдеться батькам у середньому в 20,7 тис. євро (якщо вони не одержують соціальної допомоги).

 

За даними аналітичного порталу idealo.de, найвищі шкільні витрати в Нижній Саксонії -- понад 27 тис. євро, найнижчі в Передній Померанії -- менш як 15 тис. євро. Берлінські батьки витрачають на своє шкільне чадо майже 22,4 тис. євро.

 

Найзатратніша частина -- за перебування дитини в групах продовженого дня. У різних землях вона різна. Чимало коштів витрачається на проїзд у громадському транспорті, розважальні мандрівки з класом, харчування у школі, підручники, ранці тощо.

 

Ідеться також і про подарунки для учителів. Досі щодо цього діяв суворий ліміт: «подяка» батьків учителям могла бути не вищою за 10 євро. Торік одна вчителька  порушила закон: прийняла від випускників скульптуру вартістю 200 євро. За законом вона мала б відмовитися від такого коштовного презенту. Але не відмовилася, тому їй довелося сплатити штраф -- чотири тисячі євро.

 

Ця історія набула широкого розголосу, батьки… обурилися. Адже не таємниця, що вартість пристойного букета квітів вища, ніж 10 євро. У дискусію втрутилася сенатор з питань освіти Сандра Шеерес і повідомила, що такий порядок вирішено змінити. Відтепер учителям дозволять приймати подарунки вартістю до 30 євро, не повідомляючи про це шкільне начальство. Якщо презент коштує 30--50 євро, то його слід «задекларувати» в керівництва навчального закладу та одержати письмовий дозвіл у спеціальному державному органі, який здійснює нагляд за шкільною освітою.

 

Усі наведені цифри стосуються лише подарунків, придбаним у складчину -- від класу. Якщо окремі батьки забажають зробити подарунок учителю, то мають обмежитися 10 євро, аби тому не довелося платити  штраф у кілька тисяч...

 

Наталія ПИСАНСЬКА.

 

Берлін.

 

Голос України