Сьогодні у Пекіні відкривається 19-й Всекитайський з’їзд Комуністичної партії Китаю (КПК). Для світу ця подія не менш важлива, ніж вибори президента США, бо саме цими днями буде визначено стратегію розвитку другої економіки планети; країни, у якій мешкають рекордні 1,3 мільярда людей. Очікується, що під час з’їзду нинішні керівники КНР збережуть свої посади, тому найцікавіше -- які пріоритети розвитку визначать члени КПК.

 

На знімках:

 

Заступник директора департаменту країн Європи та Центральної Азії Міністерства закордонних справ Китаю Ліу Бін,

 

Відповідальні за інформаційну складову з’їзду члени КПК на відкритті прес-центру,

 

Делегати з’їзду виходять із приміщення парламенту КНР,

 

Головна тема китайських газет -- звичайно, 19-й з’їзд КПК.

 

Прес-центр з’їзду КПК напередодні відкриття.

 

Про те, чого досяг Китай після попереднього з’їзду КПК, і які завдання перед ним стоять, напередодні відкриття розповів групі журналістів із пострадянських країн заступник директора департаменту країн Європи та Центральної Азії Міністерства закордонних справ КНР Ліу Бін.

 

Передусім вражають економічні успіхи китайців. «З 2013 по 2016 рік середні темпи зростання економіки становили 7,2 відсотка. Водночас у цей само період світова економіка зростала зі швидкістю 2,2 відсотка. Протягом цього періоду внесок Китаю у зростання світової економіки становив 30 процентів. За цим показником КНР обійшла США та європейські країни», -- наголосив Ліу Бін. Крім того, країна посідає третє місце у світі за кількістю як залучених іноземних інвестицій, так і тих, що були направлені нею за кордон.

 

Багатіють мільйонами

 

Утім, найважливішим досягненням, яким пишається уряд, є боротьба з бідністю. Сьогодні Пекін робить усе можливе, щоб грандіозні економічні успіхи держави виражалися у добробуті пересічних громадян. Зокрема, в пріоритеті -- проекти, скеровані на підвищення рівня доходів населення. «2012-го в Китаї було майже 100 мільйонів незаможних осіб», -- розповів Ліу Бін. З 2013 по 2016 рр. їх кількість скоротилася більш як удвічі. Мовою цифр: за цей період зону бідності залишили 55,64 мільйона осіб. А загалом, за даними Світового банку, які наводить газета China Daily, у період з 1981-го по 2015-й у Китаї перестали бідувати 718 мільйонів чоловік! Це близько десяти відсотків населення цілої планети.

 

Соціальне питання, як очікується, стане одним із ключових на з’їзді. «Розрив між багатими й бідними у регіонах усе ще існує, й у деяких з них він дуже відчутний», -- зауважив Ліу Бін. За його словами, повністю ліквідувати це ганебне явище в Китаї планують до 2020 року.

 

Про необхідність сконцентруватися на проблемах людей напередодні говорив і Генеральний секретар ЦК Компартії Китаю Сі Цзіньпін. За його словами, соціалізм з китайськими особливостями (саме такий устрій нині будують у КНР) переходить у нову фазу розвитку й вимагає політики та планів, які б відповідали потребам епохи та людей, цитує його висловлювання China Daily.

 

Водночас це не означає, що Китай сконцентрується винятково на вирішенні власних проблем. Уже намічені й, очевидно, отримають нове дихання великі геополітичні плани Пекіна. Один із головних називається «Один пояс, один шлях», що має на меті економічно об’єднати регіони, що входять до Великих шовкового та морського шляхів, у єдиний транспортний коридор, що зв’яже Азію з Європою.

 

Полювання на «тигрів» і «мух»

 

Ще один напрям, у якому працюють члени КПК, знайомий і українцям -- це боротьба з корупцією. Поштовх до роботи в цьому напрямку було зроблено під час попереднього, 18-го, з’їзду партії. Причому завдання було поставлено зі східною витонченістю: ловити як «мух», так і «тигрів». Малося на увазі, що під прицілом повинні були опинитися не лише дрібні чиновники, а й можновладці. Результат не забарився. Зокрема, у провінції Сичуань упродовж 2014 року було заарештовано 10 високопосадовців рівня віце-губернатора й міністрів. Й таких прикладів протягом останніх чотирьох років було чимало. Загалом, за словами Ліу Біна, після 18-го з’їзду КПК до відповідальності через корупційні діяння було притягнуто 240 тисяч чиновників.

 

З такими вагомими результатами КПК підходить до 19-го з’їзду. Тепер залишається очікувати, які конкретно рішення буде ухвалено, а найцікавіше -- які завдання поставить партія на наступні п’ять років.

 

ДО РЕЧІ

 

Комуністична партія Китаю налічує 89 мільйонів 447 тисяч членів, повідомляє агентство Сіньхуа. Це не лише найбільша політична партія в історії світу, а, що найважливіше, це ще й політсила, яка керує країною, у котрій мешкає 1,3 мільярда осіб. На з’їзді КПК представлятимуть 2287 делегатів з усієї країни. До слова, вибори представників почалися з листопада 2016 року, й, зрозуміло, конкурс був височезний.

 

Тетяна ПАСОВА.

Фото автора.

 

Пекін.

 

Голос України