Учора в Пекіні було введено особливі заходи безпеки. На вулицях — військові й поліцейські патрулі. Автомобільний рух довкола будівлі парламенту, що на площі Тяняньмень, призупинено. На центральних вулицях — безліч спецтранспорту. Водночас мало не всі будинки столиці прикрашені державними прапорами, а в готелях помітно побільшало журналістів. Причиною такої підготовки міста став Всекитайський 19-й з’їзд Компартії, що розпочався учора і триватиме сім днів.

 

На знімках:

 

Генеральний секретар ЦК Компартії Китаю Сі Цзіньпін відкриває 19-й з’їзд.

 

З’їзд КПК відбувається у приміщенні парламенту країни.

 

Учасники з’їзду виходять із парламенту.

 

Серед делегатів з’їзду особливо вирізняються представники національних меншин Китаю;
до речі, для них серед учасників виділено особливу квоту.

 

У прес-центрі 19-го з'їзду КПК представлено оновлене видання книги
Генерального секретаря Компартії Китаю Сі Цзіньпіна
"Про державне управління".

 

Відкрив з’їзд Генеральний секретар ЦК Компартії Китаю Сі Цзіньпін. Його доповідь перед 2280 делегатами, журналістами й спеціальними гостями тривала три з половиною години. Генеральний секретар підбив підсумки п’ятирічки, що минула після попереднього з’їзду, й поставив перед владою нові завдання. Газетна площа не дозволяє згадати всі аспекти промови китайського лідера, але спробуємо зосередитися на основних меседжах.
Передусім Сі Цзіньпін нагадав про успіхи. «Китайська економіка зберігає середньовисокі темпи зростання, утримуючи одну з лідируючих позицій серед провідних країн. За показником ВВП, що зріс з 54 трильйонів юанів до 80 трильйонів юанів, Китай упевнено посів друге місце у світі», — нагадав він, запевнивши, що потужний розвиток промисловості з акцентом на інновації не збавить обертів і під час наступної п’ятирічки.
Водночас, як і очікувалося, особливий акцент Генеральний секретар зробив на соціальній сфері. Визначаючи тему 19-го з’їзду, він підкреслив, що це має стати «перемога у повній побудові середньозаможного суспільства». У попередньому номері «Голос України» вже згадував, що 2012-го у Китаї було майже 100 мільйонів незаможних осіб. З 2013 по 2016 рік їх кількість скоротилася більш як удвічі. Сі Цзіньпін нагадав делегатам, що КПК зобов’язалася повністю ліквідувати бідність до 2020 року, й у цьому напрямі є ще багато «вузьких місць». Але для досягнення поставленої мети, соціальних проектів недостатньо. «На основі комплексної оцінки міжнародної та внутрішньої обстановки, а також з урахуванням умов розвитку Китаю розроблено двоетапний план, розрахований на період з 2020 року до середини цього століття», — оголосив Сі Цзіньпін.
Перший етап, за його словами, охоплюватиме 2020—2035 роки. За цей час у КНР має завершитися соціалістична модернізація, зрости економічна й науково-технічна потужність країни. Китай по завершенні цього періоду має піднятися до рівня країн-лідерів інноваційного типу. Завдання другого етапу (2035—2050 роки) — перетворити КНР на, цитуючи Сі Цзіньпіна, «багату й могутню, демократичну й цивілізовану, гармонійну та прекрасну модернізовану соціалістичну країну».
Утім, у доповіді йшлося не лише про далекоглядні плани. Зокрема, з огляду на міжнародну ситуацію Генсек КПК поставив завдання підвищити стратегічний потенціал армії до 2020 року. «Ми будемо прагнути, щоб до 2035 року в основному здійснити модернізацію національної оборони та армії, а до 2050-го повністю перетворити Народну Армію Китаю на передові збройні сили світового рівня», — додав він.
У цьому контексті важливо згадати висловлювання Сі Цзіньпіна стосовно Тайваню. Зокрема, він згадав про інтенсифікацію міжберегових обмінів та «історичну зустріч лідерів двох берегів». «Ми адекватно відреагували на зміни кон’юнктури на Тайвані, рішуче попереджали та стримували діяльність сепаратистів, скеровану на так звану незалежність Тайваню. Усе це ефективно забезпечило мир та стабільність у регіоні Тайванської затоки», — підкреслив Сі Цзіньпін.
Підбиваючи підсумок, можна сказати, що доповідь Генсека КПК стала своєрідним планом дій з побудови «прекрасного Китаю». Цей образ у КНР вживають тоді, коли хочуть описати те, якою стане їхня держава у майбутньому. Причому цілі та завдання були поставлені вже не на п’ять, а на наступні 32 роки.

Тетяна ПАСОВА.
Фото автора.

Пекін.