Уряд Іспанії на екстреному засіданні в суботу вирішив застосувати статтю 155 Конституції, що передбачає обмеження самоуправління Каталонії, для відновлення законності та забезпечення прав і свобод усіх каталонців.
В офіційному поясненні центральний уряд наводить чотири конкретні цілі, яких прагне досягти. Це «відновлення конституційного порядку і законності», забезпечення «інституційного нейтралітету», збереження «соціального добробуту і економічного зростання» та забезпечення «прав і свобод усіх каталонців», повідомляє «Європейська правда» з посиланням на La Vanguardia. Серед причин застосування статті 155 вказано на «неодноразове нехтування конституційним порядком», виявлене прихильниками незалежності Каталонії. На думку Мадрида, дії влади автономії серйозним чином зазіхають на загальнодержавний інтерес Іспанії.
Окрім того, на спеціальному засіданні було вирішено, що іспанський уряд звернеться до Сенату з проханням відсторонити Женералітет Каталонії, зокрема главу уряду Карлеса Пучдемона та весь його кабінет. Мадрид виступив за проведення позачергових виборів у регіоні не пізніше ніж за півроку. Прем’єр-міністр Іспанії Маріано Рахой зазначив, що голосування має відбутися якнайшвидше. Також іспанський уряд хоче обмежити функції парламенту Каталонії, зокрема, щоб він не міг пропонувати кандидатури в новий уряд чи схвалювати «антиконституційні ініціативи».
Тепер запропоновані заходи має схвалити Сенат.  Голосування заплановано на 27 жовтня.
У свою чергу Карлес Пучдемон назвав протиправним намір центрального уряду країни відсторонити регіональний уряд від влади, повідомляє El Mundo. «Громадяни обрали нас як своїх законних представників, і ми повинні це захистити», — додав він, звинувативши Мадрид в намірі «ліквідувати нашу автономію і демократію».
Тим часом міністр закордонних справ Іспанії Альфонсо Дастіс закликав каталонців прийняти безпосередній контроль з Мадрида та ігнорувати вказівки від керівництва регіону після того, як його відсторонять від влади. «Ми збираємося створити владу, яка керуватиме повсякденними справами Каталонії відповідно до каталонських законів і норм... Я сподіваюся, що кожен ігноруватиме будь-які інструкції, що їх вони планують дати, бо вони не матимуть юридичного права робити це», — цитує міністра Reuters.
Натомість керівники Каталонії стверджують, що вони не приймуть прямого управління Мадрида, і кажуть, що вони та їхні прихильники намагатимуться протистояти іспанському уряду, коли настане час відсторонювати їх з посади.