Ті, хто бував у Греції, знають, як часом складно купити простий анальгін та інші жарознижуючі ліки, що їх продають без рецепта лікаря, у місцевих аптеках. Ні, вам не відмовлять у покупці. Але справа в тому, що, як правило, аптеки в Греції по суботах і неділях зачинено, працюють лише чергові, шукати які в Афінам навіть мешканцям столиці складно. Крім того, у понеділок і середу всі аптеки працюють до обіду, а в другій половині дня відчинено знову тільки чергові.
Торік Національне фармацевтичне агентство запропонувало продавати ліки першої необхідності, які належать до групи тих, які «призначають і продають без рецепта», поза аптеками. І лише в жовтні цього року парламент країни розглянув пропозицію і ухвалив рішення: дозволити від початку грудня продаж у продовольчих магазинах до 40 медикаментозних препаратів. Депутати підрахували, що це рішення вплине й на зниження цін на ліки, які в Греції коштують дорожче, ніж в інших країнах ЄС.
Фармацевтів нововведення обурило. Вони упевнені, що понад 10 000 аптек Греції можуть задовольнити потреби громадян, а продаж ліків у супемаркетах призведе до зменшення їхнього доходу, який становить від 30 до 35 відсотків вартості самих ліків. Фармацевти навіть пригрозили, що проведуть загальний страйк із вимогою прикрити торгівлю медикаментозними препаратами в магазинах. Однак змінювати графік роботи аптечної мережі для зручності людей вони не бажають.

Олександр ВОЛОДИМИРОВ.