Про економічну співпрацю та новий український Закон «Про освіту» днями говорили в Ужгороді під час зустрічі голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля та першого заступника голови обласної ради Йосифа Борто з угорською делегацією на чолі з міністром юстиції Ласло Трочані (на знімку праворуч).

Фото прес-служби ОДА.

— У нас є кілька спільних стратегічних проектів, які слід реалізувати якомога швидше, — цитує слова Г. Москаля його прес-служба. — Це насамперед будівництво Берегівської окружної дороги, яка з’єднає автобан М-3 і міжнародну трасу Чоп—Київ, реконструкція міжнародного пункту пропуску «Лужанка — Берегшурань» і відкриття нового міжнародного пункту пропуску на українсько-угорському кордоні «Велика Паладь — Нодьгодош». До речі, в 1956 року саме в цьому місці радянські танки увірвалися на територію Угорщини. Зараз Україна побудувала тут сучасну асфальтовану дорогу, і навесні наступного року ми всі сподіваємося відкрити новий пункт пропуску, який ще більше зблизить сусідні регіони двох країн. Щодо мовної статті Закону «Про освіту» у нас позиція чітка: чекаємо висновку Венеціанської комісії, положення якого мають бути імплементовані в українське законодавство. Це зніме всі непорозуміння між нашими країнами, які завжди жили в дружбі і злагоді.
— Для нас дуже важливо, щоб українські угорці знали державну мову, — наголосив Л. Трочані. — Водночас навчатися рідною мовою на всіх рівнях — це закріплене в українському законодавстві та міждержавних договорах право угорської громади, яке вона буде обстоювати. Висновок Венеціанської комісії має бути готовий до березня наступного року, і коли поважна делегація вивчатиме освітні та мовні питання в Україні, ми запропонуємо, щоб були заслухані і представники із Закарпаття, зокрема голова облдержадміністрації.
Інша мета візиту делегації — відзначення річниці Угорської революції та визвольної боротьби 1956 року.
— Я сам ровесник Угорської революції, народився в 1956 році, — наводить слова Л. Трочані прес-служба облдержадміністрації. — Добре пам’ятаю той страх, що панував серед угорців у 1960-ті й 1970-ті роки. У 1980-ті ситуація почала змінюватися на краще, а в 1990-му ми здобули свободу і з того часу живемо в умовах демократії. Зараз, незважаючи на певні розбіжності з Брюсселем, користуємося всіма перевагами Євроcоюзу і підтримуємо Україну в її зближенні з ЄС.

Василь НИТКА.

Закарпатська область.

***

Варшава та Київ знайшли порозуміння щодо Закону «Про освіту» в Україні в частині мов нацменшин. Про це заявив віце-прем`єр-міністр і міністр культури та національної спадщини Польщі Пьотр Ґліньський на брифінгу у Києві. «Було підписано порозуміння — заява керівників освітніх відомств після минулотижневого дуже плідного візиту пані міністра (національної освіти РП. — Ред.) Залевської до України і досягнутих з українською стороною порозумінь», — цитує Ґліньського УНІАН.