Східна Україна стрімко стає одним з найбільш замінованих регіонів у світі. 
Про це на брифінгу в Нью-Йорку заявила помічник генсека ООН з гуманітарних питань Урсула Мюллер, йдеться на сайті Управління ООН з координації гуманітарних питань. Вона наголосила: якщо цю проблему не вирішувати, зупиниться розвиток східного регіону на багато років уперед.
Помічник генсека ООН додала, що на цій території необхідно не лише розмінування, а й інформування населення про ризик мін. Особливо уздовж лінії зіткнення, «зокрема, контрольно-пропускні пункти на де-факто кордоні».
За її словами, сьогодні понад чотири мільйони українців потребують гуманітарної допомоги. «Україна зустрічає четверту зиму в стані активної гуманітарної кризи, а місцеві мешканці досі обмежені у пересуванні та доступі до необхідної допомоги», — наголосила вона.
У цьому контексті Мюллер зазначила, що із 206 мільйонів доларів задекларованої допомоги від ООН на поточний рік Україна отримала лише чверть суми. «Цьогорічний план гуманітарного реагування — приблизно до кінця року — фінансується лише на 26%. Група з гуманітарних питань у даний час оцінює потреби, але це неможливо зробити так ефективно без певної гарантії від донорів, що підтримка буде», — сказала вона.