Депутати верхньої палати парламенту Румунії схвалили законопроект, який робить вакцинацію від дифтерії, правця, коклюшу, поліомієліту, кору, краснухи й гепатиту В обов’язковою. Батьків, які відмовляться робити щеплення своїм дітям, каратимуть грошовим штрафом — 10 тисяч лей (2177 євро). Відмовитися від щеплень можна лише за медичними показниками. А якщо при вступі до дитсадка чи школи в дитини не буде всіх необхідних щеплень, хоча протипоказань немає, керівництво установ має сповістити муніципальну комісію з вакцинації. На цю саму комісію покладено обов’язок стежити за імунізацією дітей і дорослих, відповідно до національного календаря вакцинації, а також разом із батьками розробляти план імунізації дитини відповідно до віку й стежити за його виконанням.
Тепер законопроект має схвалити Палата депутатів парламенту, і лише тоді він набуде чинності. У Євросоюзі цю ініціативу парламенту схвалюють, оскільки навесні цього року Всесвітня організація охорони здоров’я визнала Румунію одним із двох найбільших вогнищ поширення кору в Європі. Причина — низький рівень вакцинації населення, який ледь сягав 35 відсотків. Для порівняння: у сусідній Молдові рівень первинної вакцинації значно вищий — 88,3 відсотка. Ось чому в Румунії із січня 2016 року по березень 2017-го було зареєстровано понад 3400 випадків захворювань заразними недугами, 17 з яких закінчилися смертю.
У такий спосіб відтепер освітні заклади, згідно з вимогами закону, повинні приймати дітей тільки з довідкою про повну вакцинацію. А якщо дитині зроблено не всі обов’язкові щеплення, то батькам дадуть рік для того, щоб завершити весь процес імунізації відповідно до її віку. Не приймуть дитину без усіх щеплень й до спортивних та інших таборів відпочинку дітей.

Олександр ВОЛОДИМИРОВ.