Росія перешкоджає зусиллям США щодо ядерного роззброєння Північної Кореї, натомість роль Китаю у цій справі є корисною. 
Про це в інтерв’ю Fox Business Network заявив американський президент Дональд Трамп. «Китай допомагає нам і, можливо, Росія діє в інший спосіб і шкодить тому, що ми робимо», — заявив Трамп, маючи на увазі тиск на Північну Корею шляхом жорстких економічних санкцій.
Водночас він зауважив, що було б легше врегулювати ядерну проблему КНДР, якби Вашингтон мав кращі стосунки з Москвою.
Раніше Трамп закликав офіційний Пекін посприяти розв’язанню проблеми навколо Північнокорейської ядерної програми, враховуючи той факт, що 90% зовнішнього обороту КНДР припадає на торгівлю з Китайською Народною Республікою.
Кілька тижнів тому міністр закордонних справ Північної Кореї Лі Ен Хо заявив, що Пхеньян може розглянути можливість нового випробування водневої бомби в атмосфері над Тихим океаном. А днями високопоставлений північнокорейський чиновник Рі Йон Піл в інтерв’ю  телеканалу CNN сказав, що відповідну заяву очільника МЗС КНДР слід сприймати буквально. «Міністр закордонних справ дуже добре обізнаний про наміри нашого верховного лідера, тому я думаю, що ви повинні поставитися до його слів буквально», — зазначив Рі Йон Піл, наголосивши, що  Північна Корея «завжди підтверджувала свої слова справами».