До Списку нематеріальної всесвітньої спадщини ЮНЕСКО невдовзі може потрапити горілка! Точніше — китайська горілка «Лучжоу Лаоцзяо» (на знімку). Зараз вона є офіційним претендентом на внесення і пройшла перші етапи. Тож як так склалося, що в шанованому списку культурного надбання людства може опинитися міцний алкогольний напій?

Відповідь проста — китайцям вдалося підняти культуру його виробництва й реклами до неймовірних вершин. Вони зберегли історію виготовлення напою. А вона налічує вже тисячі років! Згадки про вироблення горілки у місті Лучжоу датовані часами династії Цинь, а саме: 220 роком до нашої ери. Відтоді й до сьогодні напій виготовляють за схожим рецептом: у спеціальних льохах бродять суміші злаків й закваски. При цьому льох, як твердять спеціалісти, має бути споруджений у спеціальному кліматі. До уваги береться навіть ґрунт, у якому він викопаний! Саме через це справжню «Лучжоу Лаоцзяо» виробляють лише у місті Лучжоу, що в провінції Сичуань.
 

На виході отримується в’язкий, мов бальзам, ароматний й дуже міцний (55 градусів) напій. Його детальний рецепт, звичайно, тримається у великій таємниці, а найстаріший горілчаний льох має вже 370-річну історію.
 

Цікаво, що виробленням горілки «Лучжоу Лаоцзяо» сьогодні займається державне й надзвичайно прибуткове підприємство. Його річний дохід — 8,3 мільярди юанів. Не збавляти обертів і перетворити звичайну горілку на шедевр, яким варто захоплюватися, допомогли не лише традиції, пов’язані з цим напоєм, а й те, що в Китаї сформувалася культура саме вживання, а не зловживання спиртним.

 

До слова, горілка «Лучжоу Лаоцзяо» є одним із важливих символів Китаю. Під час офіційних і державних візитів до КНР її отримують у подарунок високі гості — президенти й прем’єри, бо вважається, що цей напій — один із здобутків китайської цивілізації.

Тетяна ПАСОВА.
Фото автора.

Пекін—Київ.

 

ДО РЕЧІ

До Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО з України поки що внесено дві позиції — петриківський розпис та козацькі пісні Дніпропетровської області (останні було включено зовсім недавно). А в Списку культурної спадщини наша держава представлена 6 об’єктами: Херсонесом та його хорою (Севастополь), собором святої Софії Київської та Києво-Печерською лаврою (що йдуть як один об’єкт), центром Львова, резиденцією митрополита Буковини і Далмації у Чернівцях, дугою Струве, що проходить через 10 країн, у тому числі й нашу, та дерев’яними церквами у Карпатах. До природної спадщини ЮНЕСКО під час останньої сесії було внесено прадавні букові ліси Карпат.