Єдиний навчальний україномовний заклад в Румунії — Педагогічний ліцей імені Тараса Шевченка, що в місті Сігету-Мармацієй, відзначає 20-річчя відновлення своєї діяльності. Ліцей з українською мовою викладання в Марамуреському повіті було засновано восени 1944 року, він функціонував до 1960-го, після чого педшколу перетворили на румунську. Роботу україномовного закладу відновили 1997-го завдяки зусиллям місцевої інтелігенції.

На знімку: під час святкування ювілею Педагогічного ліцею ім. Тараса Шевченка у Румунії.

Фото надано Товариством «Україна-Світ».

Нині тут за трьома спеціальностями: учитель-вихователь, математика-інформатика та природничі науки — навчаються 185 учнів з українських родин Марамарощини, етнічні румуни та студенти з України.
Як повідомляє голова секретаріату Товариства зв’язків з українцями за межами України «Україна-Світ» Алла Кендзера, урочистості за підтримки Союзу українців Румунії та участі радника посланника Посольства України в Румунії Євгена Левицького, голови Української всесвітньої координаційної ради Михайла Ратушного, представників МЗC Румунії, Міністерства національного виховання Румунії, Товариства «Україна-Світ», Шкільного повітового інспекторату, мерії м. Сігету-Мармацієй, розпочалися з круглого столу на тему: «Актуальні проблеми навчання рідною мовою». Під час його роботи було наголошено, що з нового року мерія міста виділяє необхідні кошти на реконструкцію та модернізацію приміщення ліцею, розташованого в центрі міста, поряд із пам’ятником Тарасу Шевченку.
Директор ліцею Касіян Піцура зазначив, що випускники навчального закладу з великим теплом і вдячністю згадують своїх наставників-педагогів Федора Поповича, Михайла Кучічі, Мар’яна Гербіля та багатьох інших, котрі передали своїм вихованцям любов до рідної мови, культури, життєвий досвід. Він також підкреслив, що учні ліцею беруть активну участь в олімпіадах, симпозіумах, конкурсах місцевого, національного та міжнародного рівня.
Делегація з України передала для бібліотеки навчального закладу книги — підручники, поетичні збірки, історичні розвідки, що вийшли у видавництві «Дніпро».
Учасники заходу після відвідання ліцею ознайомилися з виставкою традиційних національних страв, презентованих вихованцями ліцею. На завершення зустрічі відбувся концерт, участь у якому взяли українські та румунські виконавці, зокрема народний артист України Мар’ян Гаденко та солістка Житомирської філармонії Світлана Ніканорова, танцювальний колектив «Соколята», хор «Ронянські голоси».

Світлана ЧОРНА.