Учора керівник уряду Іспанії Маріано Рахой звернувся до іспанських сенаторів із проханням дозволити застосувати статтю 155 конституції країни, відповідно до якої може бути обмежено автономію Каталонії, повідомляє DW.
 Застосування цієї статті він назвав «винятковим заходом», а відповідальність за цей крок поклав на главу Каталонії Карлеса Пучдемона. На момент верстки номера результатів голосування не було, але оскільки більшість у Сенаті мають представники Консервативної партії Рахоя, то очікувалося, що його заклик підтримають.
Водночас групи партій каталонського парламенту Junts pel Sі та CUP, які виступають за незалежність, представили проект резолюції, який має на меті розпочати конституційний процес для подальшого проголошення республіки, повідомляє El Pais. Дана пропозиція встановлює 15-денний строк для розробки конституції. А Партія соціалістів Каталонії представила свою пропозицію резолюції, яка закликає до регіональних виборів і переговорів між Барселоною і Мадридом з метою уникнути застосування статті 155 конституції Іспанії, яка призупинить самоврядування автономії.
Усе це відбувалося на фоні демонстрацій біля регіонального парламенту Каталонії, учасники яких розмахували каталонськими прапорами та скандували; «Незалежність! Свобода!», сподіваючись почути рішення про незалежність регіону.
Напередодні Карлес Пучдемон заявив у Барселоні, що відкидає проведення нових виборів у автономії, на яких наполягає центральний уряд Іспанії. За його словами, можливість проведення виборів була розглянута, але пізніше відхилена, оскільки він не отримав «достатніх гарантій», що наміри центрального уряду перебрати контроль у регіоні будуть призупинені, інформує El Mundо. Він також звинуватив уряд Іспанії в тому, що той перешкоджає досягненню угоди з Каталонією. Пучдемон наголосив, що тепер від парламенту Каталонії залежить, якою буде його реакція на застосування Мадридом статті 155 конституції.
Після звернення глави каталонського уряду міністр з питань бізнесу та освіти в Женералітеті (уряді) Каталонії Санті Віла оголосив про відставку. Він виступив проти того, щоб Каталонія визнала незалежність від Іспанії, і висловлювався за оголошення виборів до нового регіонального парламенту.