Україна підтримує державний суверенітет та територіальну цілісність Іспанії у межах міжнародно визнаних кордонів та не визнає проголошення в односторонньому порядку незалежності Каталонії. Про це йдеться у заяві нашого МЗС, розміщеній на офіційному сайті. «Ми підтримуємо дії уряду Іспанії, спрямовані на врегулювання кризи в рамках чинної конституції, дотримання законодавства та забезпечення поваги до прав усіх громадян», — зазначили в МЗС.

Отож 27 жовтня парламент Каталонії все ж проголосував за резолюцію про проголошення незалежності. Того самого дня Сенат Іспанії проголосував за активацію статті 155 конституції країни, яка передбачає введення прямого управління у регіоні. Після цього прем’єр-міністр Іспанії Маріано Рахой заявив, що уряд країни розпускає каталонський парламент. «Я розпустив парламент Каталонії, і 21 грудня у цій громаді відбудуться вибори», — цитує прем’єр-міністра Іспанії El Pais.
До обрання нового парламенту регіону і призначення нового уряду замість усунутого Карлеса Пучдемона тимчасовою очільницею женералітату Каталонії  було призначено віце-прем’єра іспанського уряду Сораю Саенц де Сантамарію. До неї переходить більшість повноважень глави женералітату і його заступника.
Тим часом міністр закордонних справ Іспанії Альфонсо Дастіс заявив, що К. Пучдемон може брати участь у нових виборах у грудні, але наголосив: це за умови, що він не опиниться у в’язниці, повідомляє BBC.
Учора генпрокурор Іспанії  Хосе Мануель Маса подав до Національного та Верховного судів два позови проти політиків, відповідальних за проголошення незалежності Каталонії, повідомляє El Pais. Їх звинувачують у вчиненні заколоту, повстанні проти уряду, розкраданні державних коштів та інших злочинах. За цими обвинуваченнями їм загрожує до 30 років позбавлення волі.
Серед звинувачених — колишній глава женералітату Каталонії Карлес Пучдемон, відсторонений Мадридом, члени каталонського уряду та регіонального парламенту, які забезпечили проведення голосування за незалежність.
У позовах генпрокурор вимагає негайної появи політиків у суді для здійснення допиту і оцінки можливих запобіжних заходів щодо них.
У випадку їх неявки до суду Маса вимагає негайного арешту каталонських політиків.
Каталонські пристрасті відбувалися на тлі багатотисячних демонстрацій на підтримку єдності Іспанії, які вихідними відбулися у Барселоні та Мадриді. Учасники акцій вигукували  гасла: «Каталонія — це Іспанія», «Краще разом», «Ми всі — Каталонія» тощо.
Варто зазначити, що жодна з країн наразі не визнала незалежності Каталонії.
А президент Європейської Ради Дональд Туск заявив, що для ЄС нічого не змінюється після того, як парламент Каталонії проголосував за відповідну резолюцію. «Для ЄС нічого не змінюється. Іспанія залишається нашим єдиним посередником. Я сподіваюся, що іспанський уряд буде використовувати силу аргументу, а не аргумент сили», — написав він у Twitter.

 

Москва використовує кризу для послаблення Європи

Незважаючи на каталонську кризу, в Україні 29—30 жовтня з робочим візитом перебував міністр закордонних справ Іспанії Альфонсо Дастіс. 
Учора на спільному брифінгу з українським колегою Павлом Клімкіним він висловив переконання, що після проведення регіональних виборів у Каталонії регіон залишиться частиною Іспанії. «Ми сподіваємося за допомогою цих виборів відновити правове управління та верховенство закону в Каталонії. Ми сподіваємося і віримо, що після цих виборів Каталонія знову стане тим же суспільством, яким вона була раніше: відкритою та інтегрованою», — зазначив глава іспанської дипломатії.
У свою чергу, П. Клімкін заявив, що Москва використовує події у Каталонії для послаблення Європи. «Ми прекрасно знаємо, що Росія намагається використовувати ці події, щоб побудувати хибну логіку того, що відбувається у Європі, намагаючись поставити в один ряд події щодо незаконної окупації Криму, того, що відбувається у Каталонії та Косово. Так само підтримуючи ті сили в Європі, які намагаються дестабілізувати ситуацію та послабити Європу. Таким чином продовжуючи гібридну війну проти європейського проекту», — наголосив він.
У рамках двосторонньої співпраці П. Клімкін і А. Дастіс домовилися про активізацію зв’язків між українським та іспанським бізнесом, збільшення товарообігу й залучення інвестицій.