У неділю в Туреччині в 94-те відзначали День Республіки. У своєму зверненні до нації президент Реджеп Ердоган зазначив, що 29 жовтня 1923 року турецький народ ціною життя багатьох синів і дочок довів усьому світові непохитну волю і готовність до захисту своєї незалежності. Він наголосив, що Туреччина залишається джерелом надії для всіх народів, що зіткнулися із проблемами й бідами. «Саме тому найкривавіші терористичні організації світу намагаються сьогодні завдати шкоди інтересам Анкари. Терористи ІДІЛ, PПK, PYD/YPG і течії Фетхуллаха Гюлена не змогли й не зможуть добитися перегляду курсу Туреччини. Плани на період до 2023 року, до 100-річчя заснування Турецької Республіки буде реалізовано», — зазначив Ердоган.
Офіційна церемонія святкування (відбувалося у всіх містах країни) за участі президента Реджепа Ердогана розпочалася з покладання квітів до мавзолею Кемаля Ататюрка в Анкарі.
Турецькі ЗМІ повідомляють, що напередодні свята сили безпеки провели в країні масштабну операцію із розшуку й нейтралізації можливих терористів. У Стамбулі вони затримали чотирьох екстремістів з терористичної групи «Ісламська держава», серед яких були дві жінки. Вони планували влаштувати вибух у торговельному центрі в стамбульському кварталі Байрампера. У їхньому автомобілі, припаркованому біля торговельного центру, поліція виявила багато вибухівки.
А в Анкарі сили безпеки заарештували 49 іноземних громадян, підозрюваних у зв’язках з «Ісламською державою». Як стверджують турецькі ЗМІ, у влади є докази, що деякі з них планували організацію терористичних актів під час святкування в Анкарі Дня Республіки.

Ярослав СЕРГІЄНКО.