У першому півріччі цього року між Україною та Канадою товарообіг збільшився на 70%. У рамках впровадження Угоди про зону вільної торгівлі, яка діє із 1 серпня, Канада скасувала вже 98% тарифів та обмежень, Україна — 72% і упродовж 7 років доведе цей показник до 99%. При цьому сторони вже забезпечують взаємний доступ до державних закупівель, вирівнюють екологічні стандарти, стандарти праці, захисту прав інтелектуальної власності. Про це під час зустрічі з Прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо повідомив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман у рамках п’ятиденного візиту до цієї країни, який завершився вчора. За інформацією Урядового порталу, В. Гройсман зазначив, що на часі — розширити дію Угоди на сферу послуг та інвестицій.

 

«Не оминаємо увагою підтримку уряду Канади в проектах подальшої децентралізації, реформи державної служби та правоохоронної системи, боротьби з корупцією, дерегуляції та досягнення енергетичної незалежності. Це ті аспекти, де допомога канадських фахівців приносить реальний результат. Маємо надію, що не менш результативною стане наша пропозиція Канаді долучитися до спільних проектів в аерокосмічній сфері, енергетиці, ІТ-сфері, агрокомплексі. Інноваційні технології, помножені на наші можливості і бажання залучати в Україну передовий досвід, зіграють у плюс і Канаді, й Україні», —написав у Фейсбуці В. Гройсман за результатами зустрічі із Трюдо.

Також він відзначив результативність співпраці на міжнародній арені, зокрема у питанні протидії російській агресії та запровадження санкційної політики. Співрозмовники обговорили пріоритети головування Канади в G7 у 2018 році.


Окрім того, В. Гройсман взяв участь у засіданні Комітету міжнародної торгівлі Парламенту Канади, яке було присвячене питанням розвитку взаємовідносин з Україною. Канадські парламентарії цікавилися перспективами економічної співпраці, зокрема в реальному секторі економіки та АПК, боротьбою з корупцією та заходами щодо захисту іноземних інвестицій. «У нас великі можливості співпраці в агросекторі, значний потенціал в сфері аерокосмічної галузі та енергетики, зокрема в альтернативній енергетиці. Будівництво, легка промисловість, сфера послуг тощо — це все простір для нашої взаємодії», — цитує Прем’єр-міністра Урядовий портал.


Під час зустрічі з главою уряду провінції Онтаріо Кетлін Вінн було домовлено про відкриття влітку наступного року авіакомпанією «Міжнародні авіалінії України» прямого авіарейсу за маршрутом Київ—Торонто.


У рамках візиту глава уряду також провів переговори з керівництвом Парламенту Канади, лідерами української громади, взяв участь у міжнародному форумі Toronto Global Forum та українсько-канадському діловому форумі.