На центральній площі Сєвєродонецька висаджено 20 саджанців японської сакури. Разом із керівником Луганської ОДА-ВЦА Юрієм Гарбузом до цього заходу залучились посол Японії в Україні пан Шігекі Сумі, перший секретар, керівник відділу економіки Посольства Японії в Україні пан Коджі Цуцуі, координатор з питань надзвичайних ситуацій та стабілізації Представництва МОМ в Україні пані Естер Руїз де Азуа.

 

На знімку: Юрій Гарбуз (у центрі) та Шігекі Сумі саджають сакуру.

 

Фото прес-служби Луганської ОДА-ВЦА.

 

Висадка дерев символічна, адже цьогоріч виповнюється 25 років з часу встановлення дипломатичних відносин між східноазіатською державою та Україною. Для відзначення цієї дати 2017-й було оголошено Роком Японії в Україні. З цієї нагоди Посольство Японії розпочало кампанію «2500 сакур» із висадження цих дерев, що символізують Країну, де сходить сонце, по всій території України.

 

На короткій церемонії вітання сторін перед посадкою дерев очільник області подякував уряду Японії за допомогу Луганщині у відновленні інфраструктури та в мирному врегулюванні ситуації у регіоні: «Це символічне єднання між Луганщиною і Японією, яка є основним донором постраждалих областей сходу, увічнює нашу дружбу», -- наголосив Юрій Гарбуз і висловив надію, що незабаром Луганщина висадить у Японії свою національну культову рослину -- червону калину. Міський голова Сєвєродонецька Валентин Казаков нагадав, що за останні два роки Японія надала велику допомогу місту. За її кошти відремонтовано шляхопровід, виконано ремонтні роботи в навчальних закладах, а дитячий садочок став до ладу діючих достроково.

 

Посол Японії визнав, що Сєвєродонецьк став для нього особливим містом, бо він бував тут тричі. Останнього разу приїздив разом з П. Порошенком на відкриття відновленого приміщення Обласного українського музично-драматичного театру.

 

Шігекі Сумі, нагадав, що кожної весни сакура зацвітає дуже рясно, отже, висловив надію, що, побачивши цю красу, кожен житель міста згадуватиме Країну сонця, що сходить, з великою симпатією. Так само, як японці згадують Україну і симпатизують її народові.

 

Павло ВОРОНЦОВ.

 

Луганська область.

 

Голос України