Україна та Об’єднані Арабські Емірати домовилися про безвізовий режим. Відповідний меморандум було підписано за результатами переговорів  Прем’єр-міністра ОАЕ, правителя емірату Дубай шейха Мухаммеда бін Рашида Аль Мактума та Президента України Петра Порошенка у рамках робочого візиту глави нашої держави до цієї країни, який завершився вчора. Український лідер висловив сподівання, що вже в грудні, після обміну нотами, ця угода набере чинності.

 

 

«Це добра новина для українських туристів. Лише минулого року ОАЕ відвідало понад 112 тисяч українців», — написав прес-секретар Петра Порошенка Святослав Цеголко у Фейсбуці в контексті досягнутої домовленості між Україною та ОАЕ про безвіз. У зв’язку з цим Президент України відзначив актуальність подальшого покращення авіаційного сполучення між двома країнами з урахуванням розширення різноманітних двосторонніх контактів.


Петро Порошенко та Мухаммед бін Рашид Аль Мактум (на знімку) також підписали Угоду про співробітництво у сфері культури, яка  сприятиме, зокрема, обміну інформацією про заходи, спрямовані на захист і збереження національної культурної спадщини, та популяризації національних культур обох країн. Також було підписано Меморандум про взаєморозуміння між Державним космічним агентством України та Космічним агентством ОАЕ у сфері дослідження космосу.


Прем’єр-міністр наголосив, що ОАЕ підтримують суверенітет та територіальну цілісність України у її міжнародно визнаних кордонах. Також було досягнуто домовленості про підтримку кримських татар з боку ОАЕ, інформує прес-служба нашого Президента.


Глава держави зустрівся з керівником одного з найбільших у світі портових операторів DP World Султаном Ахмедом бін Сулаємом, який підтвердив наміри його компанії інвестувати в портову галузь України та висловив сподівання на подальшу успішну реалізацію проектів DP World у нашій державі.


У програмі візиту також переговори глави держави зі спадкоємним принцом Абу-Дабі, заступником Верховного головнокомандувача Збройних Сил ОАЕ шейхом Мухаммедом бін Заїдом Аль Нагаяном.


У рамках візиту до Об’єднаних Арабських Еміратів учора відбулася двостороння зустріч П. Порошенка з Президентом Білорусі Олександром Лукашенком. Лідери обговорили стан підготовки до економічного форуму регіонів України та Білорусі, проведення якого заплановано у Гомелі, та обмінялися також думками з приводу підготовки до саміту Східного партнерства, який має відбутися 24 листопада у Брюсселі.


До речі, перебуваючи напередодні із робочим візитом у Саудівській Аравії, Президент України домовився про спрощення візового режиму з цією країною, зокрема про зниження розміру плати за візи, повідомляє прес-служба П. Порошенка. Це сприятиме співпраці на рівні бізнесу та підприємців, активізації туристичних поїздок, а також релігійним обмінам. Петро Порошенко зауважив, що в Україні проживає майже 2 млн мусульман, і вони матимуть можливість здійснити паломництво — хадж — до Саудівської Аравії.


Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).