Щоб стати компанією, яка відповідає викликам сучасності, Deutsche Telekom має радикально змінитися. Про це заявив віце-президент підрозділу базових мереж та обслуговування клієнтів концерну Франц Зайзер.


Ідеться про майбутнє злиття двох видів телефонного зв’язку, що історично склалися. Deutsche Telekom сконцентрує зусилля на розвитку віддаленого доступу до ліній високошвидкісного зв’язку, завдяки чому зітреться межа між стаціонарним і мобільним зв’язком. Разом із групою Telecom Infra Project і соціальною мережею Facebook здійснюється проект Telecom Infra, у рамках якого вже створено системи радіозв’язку в міліметровому діапазоні.


Підвищена частота забезпечує підвищену швидкість передачі даних. Тестуються можливості фіксованого безпровідного доступу в мережу на частоті 60 гігагерц. Фахівці Deutsche Telekom кажуть, що ці системи долають останню милю на шляху до абонентів. Але поки що в ФРН діє шістнадцятикратно понижений стандарт безпровідного широкосмугового доступу на частоті 3,6 гігагерца.


Тож концерн втрачає лідерство в сучасній міській інфраструктурі, де конкуренти, котрі прокладають місцеві комунікації, обладнують житло волоконно-оптичним зв’язком. Це системи FTTH («волокно в кожен дім»), котрі дають мешканцям широкосмуговий доступ до Інтернету та до стаціонарної телефонної мережі. В мобільному зв’язку такі само можливості широкосмугової передачі даних надає новий стандарт 5G.


Тому Deutsche Telekom, який підтримує обидва види зв’язку, щоб не відстати, має вкладатися і в FTTH, і в 5G, що було б пов’язане з величезними витратами, котрі становили б приблизно 80 млрд. євро. Щоб розвиватися і не втратити рентабельності, ухвалено нестандартне рішення: злиття обох видів зв’язку. Про це німецький концерн оголосив на Всесвітньому форумі з питань високошвидкісного зв’язку, який відбувся у Берліні. Від такого рішення виграють споживачі, адже після реалізації проекту вартість мобільного й стаціонарного зв’язку для них буде однакова.


Берлін.