У середу група біженців із Сирії встановила намети в Афінах, біля будівлі парламенту Греції, і оголосила голодовку. Вони вимагають від влади відправлення до Німеччини, де вже проживають їхні найближчі родичі, а вони вже більш року злидарюють у Греції.


Приводом для протесту стали публікації у грецьких ЗМІ, в яких стверджувалося: Німеччина і Греція домовилися про уповільнення возз’єднання родин біженців. Міністр міграції Греції Янніс Музалас категорично заперечує це і стверджує, що кількість мігрантів, відправлених до Німеччини для возз’єднання родин, цього року збільшилося на 27 відсотків порівняно з 2016-м. За його словами, у Греції є запевнення від німецької міграційної влади, що біженці, чиї заяви були прийняті, рано чи пізно вирушать до Німеччини. Він запевнив: біженці не повинні платити за свої польоти до німецьких міст.


Проблема в тому, що розгляд заяв біженців про надання притулку, возз’єднання і переселення до інших європейських країн триває кілька місяців. Нині у Греції перебуває майже 60 000 біженців із Сирії, Афганістану, Іраку та країн Північної Африки. Як заявив міністр міграції Греції, зараз намітилася «нова, спеціальна фаза» у проблемі з біженцями, і криза почала зростати. Це пов’язано з тим, що із серпня по жовтень наплив мігрантів зріс удвічі порівняно з тим самим періодом минулого року. Він повідомив, що в липні до країни в середньому на день нелегально прибувало 87 біженців, у серпні — 156, а у вересні й жовтні — по 214. Тільки в жовтні грецькій міграційної службі довелося розміщати в таборах майже 4 тисячі осіб з торбами й рюкзаками. Міністр зазначив, що за ці місяці назад до Туреччини повернули лише 1360 біженців.