Лідер Каталонії Карлес Пучдемон вважає себе легітимним главою уряду і закликав Мадрид звільнити заарештованих екс-міністрів та віце-президента автономії. Відеозвернення Пучдемона опубліковано на його сторінці у Twitter. «Замість того, щоб вибирати діалог, вони (у Мадриді. — Ред.) віддали перевагу насильству поліції, тюремному ув’язненню та репресіям», — заявив лідер Каталонії. Пучдемон також закликав вести боротьбу, але «без насильства, з миром і повагою до всіх думок».
У четвер ввечері Національна судова колегія Іспанії заарештувала вісьмох членів відстороненого від влади уряду Каталонії без права застави, передає La Vanguardia. Рішення судді стосується віце-президента женералітату Оріола Жункераса, речника уряду Жорді Турулла, міністра закордонних справ Рауля Ромева, міністра територій Хосепа Рулла, міністра юстиції Карлеса Мундо, міністра врядування Мерічель Боррас, міністра внутрішніх справ Хоакіма Форна та міністра праці Долорс Басса. Одного з членів уряду, екс-міністра культури Сантьяго Віла, який погодився співпрацювати зі слідством, суд відпустив під заставу в 50 тисяч євро.
Через неодноразову неявку Карлеса Пучдемона та ще чотирьох членів відстороненого уряду на допит на прохання прокуратури Іспанії суд видав європейські ордери на їх арешт. Як відомо, всі п’ятеро перебувають у Бельгії. Окрім ордерів на розшук і арешт політиків, прокуратура просить суд забезпечити передачу цих ордерів бельгійській владі.
14 членів усуненої влади Каталонії звинувачують у заколоті, підбурюванні до заколоту і розтраті державних або громадських коштів у зв’язку з їхніми діями навколо референдуму про незалежність Каталонії і подальшого самочинного проголошення цієї незалежності.