Між Україною та Сербією назріло напруження у відносинах. Причина тому — заява посла України в Сербії Олександра Александровича, яку він зробив в інтерв’ю для балканських ЗМІ: «Росія готує сербських найманців до вбивства українців. Росія використала сербських екстремістів для перевороту в Чорногорії. Росія заохочує сербський сепаратизм у Республіці Сербській для дестабілізації Боснії». 
Посол також нагадав, що сербський уряд продовжує ігнорувати дані про майже 300 сербських найманців на Донбасі, інформує Balkan Insigh. На думку дипломата, Росія використовує Сербію для створення хаосу та розгортання нової війни на Балканах. При цьому за його словами, російський президент Путін не дбає про Сербію, для нього ця країна лише інструмент для знищення Європи.
У МЗС Сербії гостро розкритикували такі заяви українського посла. Очільник сербського зовнішньополітичного відомства Івіца Дачич сказав, що діяльність українського посольства дедалі більше зводиться до спроб погіршити відносини Сербії і Росії, повідомляє РТС. Дипломат заявив, що уряд Сербії звернеться до МЗС і уряду України, щоб послу вказали на неприпустимість його поведінки, інакше Сербія застосує відповідні кроки, не уточнивши, що саме має на увазі. А лідер проросійської опозиції Сербії напряму закликав вислати з країни нашого посла.
Коментуючи цю ситуацію, народний депутат України Ірина Фріз у Фейсбуці написала: «Оскільки немає жодних підстав та передумов для розвитку конфлікту та розбіжностей між Україною та Сербією, політична позиція Белграда може бути обумовлена лише вказівками Кремля. Переконана, що закиди сербської сторони до посла Александровича спрямовані на відволікання уваги від дій Сербії з фактичної підтримки антиукраїнської позиції Белграда, яку він демонструє останнім часом».
Зазначимо, що тільки за останні кілька тижнів не лише від українського дипломата прозвучали подібні заяви на адресу Белграда. Представник Держдепу США Хойт Браян Ї, виступаючи на Сербському економічному саміті в Белграді наприкінці жовтня, сказав про спробу Сербії всидіти на двох стільцях, інтегруючись в ЄС і зберігаючи дружні стосунки з Москвою. «Ви не можете сидіти одразу на двох стільцях одночасно, особливо якщо ці стільці розташовані далеко один від одного», — цитує високопосадовця Euractiv.
Учора Івіца Дачич в інтерв’ю Reuters заявив, що Сербія хотіла б зберегти делікатний баланс у відносинах з Росією і Заходом. «Ми не хочемо, щоб хтось вибивав з-під нас наш власний стілець. Для нас важливо дотримуватись того, що в наших інтересах», — заявив міністр.
Офіційної реакції МЗС України на заяви сербського міністерства поки що немає. «Голос України» намагався отримати коментар у речниці зовнішнього політичного відомства Мар’яни Беци, але через її учорашній щільний графік поспілкуватися так і не вдалося.

Юлія КІНЗЕРСЬКА.