У Німеччині затрати на інфраструктуру електромереж, закладені у вартість кожної кіловат-години, сягнули 7,3 цента. Повна вартість кіловат-години в деяких випадках перевищує 27 центів. Такі дані оприлюднила газета «Франкфуртер альгемайне цайтунг» з посиланням на споживче товариство Verivox.
За останнє десятиріччя, повідомляє воно, електрика у ФРН значно подорожчала. Приміром, середньостатистична сім’я з чотирьох осіб за стандартний електропакет місткістю чотири тисячі кіловат-годин щороку платить приблизно 1188 євро. Це на 44% більше, ніж у середньому по Європі (823 євро). Як пояснив керівник підприємства TopTarif Арнд Шредер, високі ціни на електроенергію обумовлені тим, що в них включено податки, відрахування та інші невиробничі витрати, які зобов’язані нести її постачальники для розрахунку з державою. Вони становлять половину вартості електрики у ФРН. Дається взнаки також і недостатня прозорість тарифів. Приміром, споживачі електроенергії переплачують 5,6 млрд. євро щороку тільки за те, що залишаються у «сітях» дорогих постачальників і не відстежують дешевші пропозиції ринку.
Причина нинішнього стрибка цін — у збільшенні частки вітрових генераторів у енергетиці. Тільки торік приріст установленої потужності вітряків становив 6700 мегават (7%). Причому вони почали виробляти більше струму, ніж в ньому є потреба. А для передачі його в інші регіони чи продажу в сусідні країни бракує відповідної інфраструктури.
Тож, щоб уникнути перенавантаження на мережі, вітряки частково переводять на холостий режим, що теж призводить до чималих витрат. Торік такі компенсаційні платежі становили 643 млн євро, що понад у два рази більше, ніж 2015 року.
Ці гроші постачальники енергії стягують зі споживачів, накручуючи рахунки за електроенергію. Скажімо, сім’я з чотирьох осіб щороку переплачує 280 євро за «примарну» електроенергію, тобто за електрику, якої вітряки, працюючи на холостому ходу, не виробляють.

Наталія ПИСАНСЬКА.

Берлін.