В Адріатичному морі, поблизу чорногорського міста Улцинь, знаходиться багате родовище нафти й газу. Про це повідомила грецька компанія Energean Oil &  Gas, яка на прохання уряду країни робила незалежну оцінку відкриття геологів. За їхніми даними, у двох блоках Адріатики залягає 51 млрд кубометрів природного газу та 438 барелів нафти, повідомило хорватське видання Poslovni dnevnik.
Якщо багато кого в Чорногорії це повідомлення обрадувало, то мешканців Улциня воно засмутило. Річ у тому, що Улцинь популярний не тільки в чорногорців, а й серед закордонних туристів адріатичний курорт. Відпочивальників приваблює майже 17-кілометровий піщаний пляж, що є рідкістю для Адріатичного узбережжя. І всі, звичайно, бажають поніжиться на знаменитому пляжі з чорним піском, довжина якого 13 кілометрів, а ширина — 60 метрів. Сюди приїжджає чимало молодих родин, які хочуть мати дітей. Тут є пляж, котрий називають «жіночим». За твердженнями місцевих жителів, відпочинок на ньому допомагає жінкам позбутися безплідності без складних медичних процедур.
І якщо родовище нафти й газу почнуть активно розробляти, природі узбережжя буде завдано непоправного збитку, а жителі Улциня й найближчих селищ, де зупиняються відпочивальники, залишаться без доходів від здавання житла. Тішить лише те, що рішення влади про розробку родовища поки що немає, а спільний італійсько-російський концерн Eni-Novatek продовжує геологорозвідку на чотирьох шельфових блоках поблизу міста. Про результати пошуків фахівці концерну не повідомляють. 
Eni-Novatek підписав з урядом Чорногорії концесійну угоду про розвідку й видобуток вуглеводнів у цій країні. Як повідомило у своєму прес-релізі міністерство економіки Чорногорії, Eni-Novatek має ще пробурити три обов’язкові свердловини, одну з яких глибиною 6500 м. Перша фаза проекту оцінюється у 85 млн євро, друга — до 12 млн євро. Це контрактні зобов’язання, забезпечені банківськими гарантіями в розмірі повної вартості робіт, заявив міністр економіки Чорногорії Владімір Каваріч.

Ярослав СЕРГІЄНКО.