У четвер президент Туреччини Реджеп Ердоган оголосив про початок реалізації проекту зі створення першого вітчизняного легкового автомобіля. Реалізовувати важливий державний проект буде новостворений консорціум, до якого увійшли такі великі компанії, як група Anadolu, BMC, холдинги Kiraca і Zorlu (Vestel), а також телекомунікаційна компанія Turkcell. Він поставив перед ними завдання: завершити всі проектні роботи в максимально стислі терміни, щоб новий турецький автомобіль був представлений громадськості не пізніше 2019 року, а в 2021-му — запущений у серійне виробництво. 
«Проект створення вітчизняного автомобіля займає особливе місце в Програмі розвитку економіки Туреччини до 2023 року. Жодних затримок у цьому питанні бути не повинно. Якщо за розробку вітчизняного автомобіля всерйоз узялися професіонали, то державі залишається лише активно підтримати це починання», — наголосив глава держави.
Президент пообіцяв, що купить перший серійний вітчизняний автомобіль, який зійде з конвеєра. І повідомив, що тільки в 2016 році в Туреччині було продано 757 тисяч іномарок. «Прикро, що країна, ринок якої має такий потенціал, усе ще не реалізувала проект створення вітчизняного автомобіля. Сьогодні ми робимо історичний крок у цьому напрямі. Він має бути не тільки вітчизняний, а й цілком сучасний», — сказав Ердоган. Автобудівники вважають, що потім на його основі можна буде створити й перший турецький електромобіль за доступною для всіх ціною. А президент упевнений, що в країни є досвід, знання і технології, які інженери мають використовувати під час реалізації нового проекту для того, щоб вітчизняне авто посіло гідне місце на світовому ринку.

Олександр ВОЛОДИМИРОВ.