Футбол. Чемпіонат країни. Прем’єр-ліга. Перший етап. 15-й тур.


4 листопада. «Верес» — «Зірка». 0:0. Львів. «Україна». 710 глядачів. Рефері — Бондаренко (Одеса).


«Олександрія» — «Чорноморець». 0:0. Олександрія. КСК «Ніка». 1 608 глядачів. Рефері — Грисьо (Львів).


5 листопада. «Маріуполь» — «Шахтар». 1:3. Маріуполь. «Іллічівець». 


11 670 глядачів. Рефері — Копієвський (Кропивницький). Голи: Фомін, 48 — Феррейра, 30, Марлос, 45+1, Бернард, 56. Вилучено Гоміса («Маріуполь», 45, друге попередження).


«Сталь» — «Карпати». 0:0. Київ. «Оболонь-Арена». 500 глядачів. Рефері — Новохатній (Київ).


«Олімпік» — «Зоря». 3:3. Київ. Стадіон «Динамо» імені Валерія Лобановського. 1 000 глядачів. Рефері — Можаровський (Львів). Голи: Кравченко, 11, Біленький, 48, Богданов, 66 — Луньов, 62, Опанасенко, 83, Харатін, 90+4. Вилучено Андрієвського («Зоря», 70, груба гра).


«Динамо» — «Ворскла». 2:1. Київ. НСК «Олімпійський». 7 129 глядачів. Рефері — Козик (Мукачево). Голи: Мораес, 26, Буяльський, 30 — Чеснаков, 58.


***


Чотири матчі з шести в цьому турі завершилися внічию, у трьох із них глядачі не побачили забитих м’ячів. А в одному «мирному» поєдинку, на столичній динамівській арені, відбулося аж шість(!) влучень.


«Зоря» прибула до Києва без свого наставника Юрія Вернидуба, котрий, за різними версіями, або був відсутній за сімейними обставинами, або занедужав. Тому його підопічні, мов загін без досвідченого командира, спочатку поступалися «олімпійцям», котрі на початку другого тайму вели в рахунку — 2:0. І, здавалося, що у донеччан попереду безхмарне життя.


Щоправда, суперникові вдалося «розмочити» рахунок. Але дуже швидко «Олімпік» забив утретє. І мало хто міг передбачити інший сценарій цього драматичного поєдинку, ніж перемога донецького клубу. Погодьтеся, важко було повірити, що «Зоря», котра ще й удесятьох залишилася, врятується.


Однак найдраматичніші події припали саме на завершальні хвилини поєдинку. І головними персонажами на полі стали луганчани, в котрих знайшлися сили і воля, щоб перевернути все з ніг на голову. Вони забили другий м’яч, а на доданій 4-й хвилині(!) — третій гол. І таки врятувалися. Мабуть, саме такий епілог став можливими найкращими ліками для Вернидуба...


***


«Шахтар» вперше за останні роки проводив матч дуже близько до рідного дому. І цей факт, безперечно, вплинув на настрій гостей. Але «Маріуполь» гідно зіграв проти них, діяв агресивно з першої до останньої хвилини, бився навіть тоді, коли залишився вдесятьох. А одинадцятим гравцем господарів стали вболівальники. Вони поводилися винятково патріотично, демонструючи, що вони — жителі українського міста, щиро люблять свою країну і свій клуб.


Атмосфера на матчі була по-справжньому святкова. Звичайно, вона була б ще кращою, якби «Маріуполь» зіграв бодай унічию. Однак клас «Шахтаря» поки що вищий, тому він і виграв...


***


Динамівці, котрі вже давно не тішили прихильників звитягами в чемпіонаті, цього разу досягли мети. Але це їм вдалося зробити за неабияку ціну. І тут господарі забили два м’ячі. Але після перерви «Ворскла» дуже старалася і заграла в зовсім інший футбол — гострий, завзятий і непоступливий.


Полтавчани, скориставшись стандартом, скоротили відставання до мінімуму. Гра пішла на зустрічних курсах. «Динамо» прагнуло забити, щоб перевести подих. І мало кілька моментів, але їх змарнували Мораес і Гонсалес. Тому до фінального свистка напруження не спадало. Кияни вистояли, але і футболісти «Ворскли» заслужили на добре слово.


***


Тепер у чемпіонаті настає двотижнева перерва. На передній план виходять збірні. Національна в п’ятницю у Львові зіграє контрольний матч зі збірною Словаччини. Того самого дня молодіжна команда України (U-21) на «Оболонь-Арені» в Києві зіграє офіційну зустріч відбору до Євро-2019 (група 4) з однолітками з Англії. А потім (14 листопада) проведе наступний матч — на виїзді (в місті Перт) з Шотландією. Обидва наші суперники — лідери.


***


Учора відбулося засідання виконкому ФФУ, на якому вирішили залишити Андрія Шевченка на посаді тренера національної збірної.