У неділю журналісти Міжнародного консорціуму журналістських розслідувань (ICIJ) оприлюднили новий масив документів, так звані «Райські папери», пов’язані з виведенням коштів в офшори та резонансними бізнес-контактами 120 політиків із майже 50 країн, а також низки кампаній. За потужністю цей витік інформації порівнюють з оприлюдненням «панамських паперів».

Як інформує німецька газета Suddeutsche Zeitung, що належить до мережі ICIJ, журналісти дослідили 13,4 мільйона документів. Економісти вже підрахували, що, згідно з «Райськими паперами», їх фігуранти сукупно вивели в офшори 7,9 трильйона євро. Крім того, повідомляє видання, щорічно транснаціональні корпорації за допомогою податкових притулків переміщують понад 600 мільярдів євро. Гроші виводилися в офшори в 19 острівних державах, серед яких, зокрема, Бермудські острови, Острови Кука або Мальта.
У «Райських паперах», зокрема, фігурують дані про радників, чиновників та інших наближених до американського президента Дональда Трампа осіб, згадуються люди з оточення прем’єра Канади Джастіна Трюдо, британської королеви Єлизавети ІІ, колишній німецький канцлер Ґергард Шредер, екс-посадовці з України, зірки спорту та шоу-бізнесу, а також такі фірми, як Nike, Apple, Deutsche Post, Siemens, Allianz та Bayer. Журналісти також вказали на ділові контакти певних осіб і компаній з Росією, зокрема поінформували, що «підконтрольна компанія Кремля — енергетичний гігант «Газпром» — потужно профінансувала офшорну компанію, яка співробітничала з DST Global за великими інвестиціями у Facebook». Окрім того, «Райські папери» викрили факт ділових зв’язків міністра торгівлі США Уілбура Росса з громадянами Росії, наближеними до президента РФ В. Путіна, що перебувають під американськими санкціями, інформує ВВС.
Оприлюднені в неділю матеріали є лише малою частиною паперів, які пообіцяли опублікувати протягом тижня. Викриття стосуватимуться податків і фінансових оборудок сотень людей і компаній, чиї імена згадуються в отриманих документах.
Багато історій зосереджено на тому, як політики, транснаціональні корпорації, знаменитості й багатії використовують складні системи трастів, фондів і «компаній-одноденок», щоб захистити свої гроші від податківців чи сховати власні справи за завісою таємниці, інформує «Європейська правда». Тож головні сюрпризи попереду.